Fostul președinte Saakașvili, arestat pe bloc - VIDEO update: Eliberat de protestatari

Fostul președinte al Georgiei și fostul guvernator al regiunii Odessa din Ucraina, Mihail Saakașvili, a fost săltat de polițiști de pe acoperișul casei sale. Saakașvili amenința că se aruncă de pe acoperișul clădirii cu opt etaje din Kiev, susținând că descinderea autorităților este abuzivă.

Unul din apropiații liderului „Mișcării noilor puteri”, David Sakvarelidze, a scris pe pagina sa de Facebook că mai multe persoane necunoscute au început să rupă ușa lui Saakașvili. Sute de oameni s-au adunat în fața clădirii. Forțele de ordine au reușit să-l captureze pe Saakașvili și l-au dus într-o mașină, dar manifestanții au înconjurat-o.

Reprezentanții sistemului de forță care au efectuat percheziția poartă însemnele Serviciul de Securitate al Ucrainei. În jurul orei 10.00, oamenii legii încearcau să disperseze mulțimea care a înconjurat automobilul în care se află Mihail Saakașvili. O oră mai târziu, automobilul SBU era încă blocat, manifestanții cerând inițierea procedurii de impeachment împotriva președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko. Parbrizul automobilului în care se află Mihail Saakașvili a fost spart. Protestatarii au înțepat cauciucurile mașinilor forțelor de ordine și au format baricade din ghene de gunoi, pietre din pavaj, lemne și orice găsesc la îndemână.

Politicianul este acuzat de „sprijinirea membrilor unei organizații criminale și tăinuirea activității acesteia”.

Mihail Saakașvili l-a acuzat pe președintele ucrainean, Petro Poroșenko, de încercarea de a-l răpi „la comanda lui Putin”.  Purtătorul de cuvânt a lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, anunță că Moscova nu va comenta declarațiile „unor persoane de pe acoperiș”.

update, ora 12.30: Forțele de ordine au dat de mai multe ori cu gaze lacrimogene. Protestatarii au cumpărat lapte pentru a se spăla pe ochi, pentru a scăpa de usturime. Presa din Kiev anunță că cel puțin cinci persoane au fost reținute.

Saakașvili este acuzat că a fost finanțat de oligarhi străini.

update, ora 18.00: Susținătorii lui Mihail Saakașvili l-au eliberat din automobilul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Aceștia au distrus automobilul și l-au scos pe fostul guvernator al regiunii Odessa. Mihail Saakașvili, după eliberarea sa din mașina SBU, a îndemnat toți locuitorii Kievului să iasă în stradă.

Încercarea de forță a autorităților de la Kiev a arătat în cele din urmă slăbiciunea unui sistem de putere hulit în stradă.

foto : strana.ua și deschide.md

Galerie foto






Vizualizări: 3,928

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: