Gârjoabă: Ordonanţa pentru regimul de aşteptare nu va fi aprobată

Corneliu Gârjoabă, directorul de Resurse Umane de la CE Turceni, a declarat la o emisiune la Gorj Tv că ordonanţa care permite trimiterea salariaţilor în concediu de aşteptare nu va mai fi aprobată.

Acesta a subliniat că numai Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) ar beneficia de pe urma ordonanţei de urgenţă. Aşa se explică şi dezinteresul conducerii celor două complexuri energetice pentru urgentarea aprobării ordonanţei. Gârjoabă a mai spus că cele două complexuri trebuie să găsească alte modalităţi de reducere a cheltuielilor pentru că ordonanţa se referă strict la mineri. Oricum, şi complexurile au salariaţi mineri, dat fiind că deţine mai multe mine, procente mari din cărbunele folosit provenind de la acestea.

Energeticienii nu sunt interesaţi de aprobarea sau nu a ordonanţei care reglementează concediul de aşteptare. În condiţiile actuale, când SNLO şi CE Turceni sunt pe lista neagră a FMI, se înţelege şi tergiversarea Guvernului de a pune această ordonanţă pe ordinea de zi în şedinţe.  

„Ordonanţa se referă numai la societăţile din domeniul minier“

Cel care a deschis gura şi i-a sugerat lui Daniel Burlan, directorul de la SNLO, să se descurce singur este Corneliu Gârjoabă, directorul de Resurse Umane de la CE Turceni. Acesta a precizat că unitatea trebuia să trimită în concediu de aşteptare 200 de persoane, dar apoi au fost rechemaţi la muncă. Gârjoabă este sceptic că va mai apărea vreo Ordonanţă de Guvern. „Dacă nu a apărut până la această dată, nu credem că va mai apărea. De altfel în proiectul de ordonanţă Complexul Turceni sau cel de la Rovinari nu erau prevăzute, decât dacă făceau o anexă cum au făcut la Ordonanţa 116. Acolo se referă numai la societăţile comerciale cu capital de stat din domeniul minier. La noi domeniul de activitate este energia, dar avem şi componente miniere, din poiectul de ordonanţă pe care l-am citit eu, noi nu eram prinşi“, a spus Gârjoabă. „Vom putea trimite oamenii în concediu de aşteptare decât dacă apare clar faptul că CE Turceni este parte în această ordonanţă”, a continuat directorul de Resurse Umane.

Trotea confirmă

Directorul CE Rovinari, Tiberiu Trotea, a confirmat că respectiva ordonanţă cu-i ajută prea mult şi acum se caută alte posibilităţi de reducere a cheltuielilor.

 „Necesitatea este să mai reducem numărul de personal, pentru că noi avem un program de restructurare şi am avut prevăzut un număr de oameni prin care era prevăzut să plece în concediu de aşteptare. Trebuie să intreprindem alte măsuri ca să ajungem la o economie cu munca vie pentru a ne atinge obiectivul”, susţine Tiberiu Trotea, directorul de la CE Rovinari.

AŞTEPTARE

Ideea de trimitere în concediu de aşteptare a apărut o dată cu încheierea unui protocol între sindicate şi Ministerul Economiei, pe 10 ianuarie. A început scrierea listelor sau tăierea de pe liste. A venit apoi răspunsul negativ al Inspectoratului de Muncă Gorj. Cei peste o mie de salariaţi de la cele două complexuri şi SNLO, care trebuiau să fie trimişi în concediu de la 1 Martie au rămas la serviciu până la aprobarea acestei ordonanţe. Iniţial directorul Daniel Burlan spusese că angajaţii vor pleca începând cu 1 Aprilie.

Actul normativ de reglementare a concediului de aşteptare nu a intrat nici până acum în dezbaterea Guvernului, deşi a fost depus de mai bine de o lună.

"Deocamdată nu ştiu ce se va întâmpla, dar normal ar fi ca ordonanţa să fie valabilă si pentru mineri, şi pentru energeticieni. Aşa s-a vorbit la început“

Eugen Iovan, lider de sindicat Jilţ

„Dacă această ordonanţă va apărea aşa cum este în proiect nu va exista concediu de aşteptare. Dacă nu va apărea deloc, iar nu va exista“.

Corneliu Gârjoabă, director Resurse Umane CE Turceni

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: