Geologul de la Bălăneşti, stea pe Aleea Celebrităţilor. Va avea şi o stradă!

Savantul geolog de la Bălăneşti, Ion Popescu Voiteşti, are o stea pe Aleea Celebrităţilor din Târgu Jiu. Iniţiativa a aparţinut autorităţilor locale din Bălăneşti, care au dorit în acest fel să aducă un omagiu celui care a făcut cinste localităţii, judeţului şi ţării prin activitatea ştiinţifică pe care a desfăşurat-o. Autorităţile din Bălăneşti plusează şi vor ca o stradă din municipiul Târgu Jiu să poarte numele savantului.

Placheta cu numele savantului geolog de la Bălăneşti a fost montată în centrul civic al municipiului Târgu Jiu, fiind cea de-a şaptea stea acordată unei personalităţi. Placheta a fost dezvelită de cercetaşi în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene şi a oamenilor de cultură. „O nouă stea instalată în centrul municipiului Târgu Jiu, ca un moment de recunoştinţă pentru cel mai important savant al acestui meleag. Geologul Ion Popescu Voiteşti, născut în acelaşi an cu nemuritorul Constantin Brâncuşi, a intrat şi el în legendă graţie activităţii ştiinţifice depuse de-a lungul anilor”, a spus Gheorghe Nichifor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Autorităţile locale din Bălăneşti au fost cele care au făcut demersurile pentru ca savantul să aibă o stea la Târgu Jiu. „Este un eveniment foarte important pentru mine şi pentru cetăţenii comunei Bălăneşti. Era o dorinţă mai veche a noastră ca Ion Popescu Voiteşti să aibă o stea pe Aleea Celebrităţilor. Suntem onoraţi de acest lucru. Mai sunt două obiective importante pe care vrem să le rezolvăm. Unul este acela ca o stradă din municipiul Târgu Jiu să primească numele savantului şi, cel mai important, reabilitarea Casei Memoriale Ion Popescu Voiteşti, care  necesită nişte măsuri de restaurare, fiind într-o stare avansată de degradare”, a precizat Ovidiu Pungan, primarul comunei Bălăneşti. 

Autorităţile locale din Târgu Jiu au spus că vor iniţia un proiect de hotărâre de Consiliu Local pentru ca o stradă a oraşului să primească numele savantului. Totodată, autorităţile judeţene au anunţat deja că au solicitat Companiei Naţionale de Investiţii alocarea sumelor necesare în bugetul pentru anul viitor în vederea reabilitării Casei Memoriale „Ion Popescu Voiteşti” de la Bălăneşti.  

Ion Popescu Voiteşti şi-a consacrat întreaga viaţă cercetării structurii pământului românesc, din analiza trecutului geologic descoperind modul de adăpostire a bogăţiilor minerale. A fost toată viaţa mândru de originea sa, dovadă faptul că şi-a adăugat numele satului de baştină (Voiteşti) la numele de familie.

Vizualizări: 475

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: