Muzeu la Peştera Cioarei

Administraţia locală din comuna gorjeană Peştişani a început demersurile în vederea înfiinţării unui muzeu la Peştera Cioarei. Proiectul a fost depus spre finanţare la Ministerul Culturii. Peştera Cioarei este caverna în care au fost descoperite cele mai vechi rămăşiţe omeneşti din Europa.

Peştera Cioarei este situată în satul Boroşteni, în vârful muntelui. Accesul se face pe un drum anevoios, caverna fiind amplasată la circa 350 de metri altitudine. Dat fiind faptul că acesta este locul în care au fost găsite cele mai vechi oseminte omeneşti din Europa, autorităţile locale din Peştişani vor să pună în valoare peştera şi să înfiinţeze un muzeu, chiar la baza cavernei. Investiţia a fost prinsă într-un proiect în care au fost incluse şi alte obiective pentru care administraţia locală speră să obţină finanţare de la Ministerul Culturii.

„A fost dată o ordonanţă prin care a fost alocat un milion de euro pentru investiţii în cultură. A fost termenul limită de depunere săptămâna trecută, iar noi am depus pentru trei investiţii importante. Vrem să facem un muzeu al evoluţiei omului la Peştera Cioarei. Ca să o punem în valoare, trebuie să facem un muzeu. Va fi realizată o construcţie la baza muntelui. Am cadastrat acolo, am făcut tot ce trebuie. Muzeul va ţine de primărie”, a declarat Cosmin Pigui, primarul comunei Peştişani.

Cel de-al doilea proiect face referire la Casa Muzeu „Constantin Brâncuşi” de la Hobiţa. Autorităţile locale vor să amenajeze, în apropierea obiectivului turistic, câteva grupuri sociale pentru vizitatori, căsuţe pentru suveniruri, dar şi să amenajeze parcul din zonă, din punct de vedere peisagistic.

Cel de-al treilea proiect vizează finalizarea lucrărilor de amenajare a căminului cultural din Peştişani. Este un imobil la care lucrările de construcţie au fost demarate în urmă cu 24 de ani, iar din 2002 au fost sistate. Clădirea este în acest moment „la roşu”.

Cele trei proiecte au o valoare de aproximativ 10 milioane de lei, autorităţile locale din Peştişani fiind convinse că vor obţine finanţare pentru a realiza aceste importante investiţii.

Vizualizări: 1,763

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: