Gorj: Peste 40 de mii de elevi, doar 27 de centre medicale

Sute de unităţi şcolare şi mii de elevi, dar tot mai puţine centre medicale. Este situaţia cu care se confruntă elevii din judeţul Gorj. Deşi ar trebui să beneficieze de asistenţă medicală permanent, centrele lipsesc cu desăvârşire, mai ales în mediul rural.

Elevii care învaţă în unităţile şcolare din Gorj nu beneficiază de asistenţă medicală permanentă, aşa cum prevede legea. Din cele peste 400 de şcoli, doar în 27 există astfel de cabinete medicale, număr insuficient. Părinţii spun că este mare nevoie de o asemenea investiţie, mai ales că pot exista anumite evenimente nefericite.

”Acum ce să facem, asta e. (Era bun?) Da! Orice lucru este bine venit. Ar putea să aducă unul şi să aducă şi un doctor, ar fi şi mai bine. (În cazul în care se loveste un copil, unde il duceti?) La spital, unde să-l ducem. Nu e cabinet aici”, au spus câțiva părinți.

Situaţia este recunoscută chiar şi de către Inspectoratul Şcolar Judeţean, unde se recunoaște că numărul centrelor medicale este insuficient. ”La momentul la care vorbim, din cele 126 de unităţi scolare, există un număr de 27 de cabinete medicale, evident cu arondarea de unităţi şcolare. Este un număr insuficient, este clar. Cu un număr de peste 120 de scoli, clar procentul nu este unul mulţumitor”, a spus Ionuț Catrina, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.  

Localitatea Scoarţa are peste 200 de elevi, însă nici măcar un centru medical. Primarii ridică din umeri şi spun că vina aparţine Ministerului Sănătăţii.

”Nu, noi nu avem asa ceva. Cred că din mai multe motive. Cred că aici ar fi trebuit să se implice Ministerul Sănătăţii, Inspectoratele Scolare. Noi nu ne permitem. Sunt necesare. Avem copii mulţi. La scoala de la Scoarta avem 130 de copii. Practic nu ne permitem, in primul rând”, primarul din  Scoarța, Ion Stamatoiu.

Situaţia este tot mai critică, mai ales că există şi o criză de personal medical pentru astfel de centre. În judeţul Gorj sunt peste 47.000 de elevi, ceea ce înseamnă că la un număr de aproape 2000 de şcolari există doar un singur centru medical.

Vizualizări: 710

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: