Mezeluri simple de casă - ciolan presat

Reţeta de ciolan presat de casă este extrem de simplă şi nu aveţi nevoie de multe ingrediente pentru acest mezel. Poate fi şi un ciolan de porc afumat, dar merge şi crud pentru a face ciolan presat de casă.

Dacă ciolanul este mai întâi afumat preparatul va fi chiar foarte gustos. Singura problemă e aceea că un ciolan afumat costă mult mai mult decât unul neafumat adică un rasol de porc. Iar o altă diferență ar mai fi și timpul de fierbere, deoarece ciolanul afumat va fierbe mai repede decât unul crud şi trebuie să țineți cont de acest lucru.

În ambele variante ciolanul trebuie fiert foarte bine, până se desprinde carnea de pe os, după care o vom transforma într-un delicios ciolan presat

Ingrediente: 1,5 kg ciolan de porc afumat (sau rasol de porc), o linguriță boabe de piper, o linguriță boabe de muștar, 3-4 foi de dafin, sare (dacă folosiți ciolan afumat folosiți mai puțină),  piper măcinat după gust, alte condimente după preferințe.

Mod de preparare: Crestăm ciolanul în câteva locuri ca să fiarbă mai ușor şi îl punem într-o oală încăpătoare apoi turnăm peste el apă cât să-l acoperim și să mai fie apă în plus cam de 3-4 degete. Apa la fiert o să se evapore, iar dacă scade cumva prea mult, mai adăugați puțină apă, dar să fie caldă.

Adăugăm apoi condimentele, piperul și muștarul boabe, plus foile de dafin şi fierbem foc mare, la început, cât să dea 2-3 clocote, după care dăm mai încet și lăsăm să fiarbă la foc mic până când se desprinde carnea de pe os, după care dăm deoparte. La un ciolan afumat poate să dureze aproximativ 2,5 ore, iar la unul crud cam 4 ore. Lăsăm la răcit cât să putem lucra cu el şi îl tăiem bucăți de 2-3 cm, inclusiv șoriciul.

Punem carnea tăiată într-un vas și adăugăm peste ea un polonic din zeama în care a fiert. Asezonăm cu sare, piper și alte condimente după gust. Această zeamă are gelatină naturală și va ”lega” ciolanul presat așa încât să poată fi feliat. Pentru a-i da forma rotundă se poate folosi o sticlă din plastic, tăiată în partea de sus unde este capacul. Puneţi în interior o pungă pentru congelator, apoi adăugaţi câte un strat de carne şi presaţi bine cu o lingură şi, eventual, mai adăugaţi din lichidul în care a fiert. La final legaţi strâns punga și daţi la frigider pentru 24 de ore. După o zi gelatina se va închega și carnea va putea fi scoasă din formă.

Vizualizări: 2,451

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: