Un pui de somn după-amiaza te face mai agil mintal

Somnul de după-amiază căruia i se mai spune somn de frumuseţe nu este doar atât. Un studiu recent publicat relevă faptul că acest pui de somn duce la o mai bună agilitate mintală.

Potrivit unui nou studiu, s-a observat îmbunătățirea capacității de a conștientiza locația, fluența verbală și memoria de lucru la participanții care „au tras” un pui de somn față de cei care nu au făcut-o.

Cercetarea în urma căreia s-a ajuns la aceste concluzii a fost realizată pe 2.214 persoane din China, cu vârste de la 60 de ani în sus. Toți au fost întrebați care sunt obiceiurile lor de somn și apoi au fost supuși la o serie de de teste prin care li s-au măsurat diferite tipuri de abilități cognitive, de la rezolvarea anumite probleme până la capacitatea și durata de concentrare.  Dintre cei care au participat la studiu, 1.534 de persoane au raportat că adormeau după-amiaza cel puțin ocazional, în timp ce 680 au afirmat că nu aveau acest obicei.

În timp ce lungimea și frecvența scurtelor episoade de somn ziua a variat în rândul voluntarilor chestionați, analiza a constatat scoruri de performanță cognitivă „semnificativ mai mari” la persoanele care au susținut că obișnuiau să se odihnească în mod regulat la amiază.

Acest studiu a evidențiat o performanță cognitivă mai mare la vârstnici care dormeau după prânz, susținând studiile observaționale anterioare.

În urma acestui studiu, oamenii de ştiinţă se întreabă acum dacă somnul de amiază nu ar trebui să se transforme într-un obicei.

Puiul de somn este definit ca având o durată mai mică de două ore și mai mare de cinci minute.

În prezent, consensul pare să fie că, în general, un pui de somn este de obicei benefic și nu există nicio îndoială că să dormim suficient și să ne odihnim este esențial pentru a ne menține corpul sănătos și a avea o stare generală bună.

Vizualizări: 1,584

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: