Gorjeni condamnaţi pentru contrabandă. Unul este poliţist!

Un agent de poliție își poate considera încheiată cariera în slujba comunității, dacă a avut vreodată așa ceva, după ce o instanță de judecată l-a condamnat miercuri pentru că își transformase locuința din Tismana într-un depozit în care traficanții de țigări își aduceau marfa din Serbia și o depozitau aici liniștiți. Ancheta respectivă s-a derulat în urmă cu un an, acum ajungându-se la primele condamnări din dosarul în care nu mai puțin de 14 persoane au fost trimise în judecată.

Procesul a început inițial la Judecătoria Motru, dar, în cele din urmă, a ajuns pe rolul Judecătoriei Târgu Jiu, miercuri magistrații pronunțând verdictul pe fond în acest dosar.
Cap de afiș este considerat agentul Victor Tismănaru, pentru care pedeapsa stabilită de instanță este de 3 ani, asta în condițiile în care a fost găsit vinovat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la contrabandă în formă asimilată. Pedeapsa nu este una cu executare, instanța stabilind un termen de încercare de 4 ani, timp în care trebuie să presteze și 100 de zile de muncă în folosul comunității la un colegiu din municipiul Târgu Jiu. Pedeapsa a fost dată în condițiile în care agentul a fost reținut pentru 24 de ore, în data de 5 noiembrie anul trecut. Câte trei ani de închisoare, pentru contrabandă în formă asimilată, au primit soții Ion și Mariana Matei. Și pentru ei executarea a fost înlocuită cu un termen de încercare de câte 4 ani, plus obligația de a presta 100 de zile de muncă în folosul comunității la Școala Gimnazială Alexandru Ștefulescu, din municipiu. Amândoi au fost reținuți anul trecut, dar, spre deosebire de agentul de poliție, au fost plasați în arest la domiciliu până în Ajunul Crăciunului.

Membri ai rețelei din Timiș și Mehedinți
Un bărbat din Timiș, Ion Ticuș, s-a ales și el cu o condamnare de 2 ani cu suspendare, termenul de încercare în cazul său fiind tot de 4 ani. El are de prestat 70 de zile de muncă în folosul comunității la o școală din Timișoara, anul trecut și el fiind reținut și plasat în arest la domiciliu până pe 24 decembrie. În cazul său pedeapsa a fost majorată cu 4 luni pentru că este recidivist, o condamnare dispusă anul trecut, de un an cu suspendare, fiind contopită acum cu cea de doi ani, în final instanța dispunând o sentință de 2 ani și 4 luni în cazul său. O pedeapsă de 2 ani cu suspendare a fost dispusă și pentru un bărbat din Mehedinți, Darius Cergan, executarea fiind înlocuită cu un termen de încercare de 3 ani, timp în care trebuie să presteze 70 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria Drobeta Turnu Severin. Un alt inculpat din Mehedinți, Iulian Alin Stoica, a primit aceiași pedeapsă, ambii mehedințeni fiind reținuți acum un an pentru 24 de ore.
O condamnare de 2 ani și 6 luni a fost dispusă pentru un bărbat din Motru, Valentin Stănescu, și în cazul său executarea pedepsei fiind suspendată și înlocuită cu un termen de supraveghere de 4 ani. O femeie din Rovinari care vindea țigările de contrabandă prin oraș, Lucia Paula Morar, a primit acum o condamnare de 1 an și 8 luni, executarea fiind suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 3 ani, cu obligația prestării a 70 de zile de muncă în folosul comunității. Același gen de sentință a fost dat și pentru rovinăreanul Marian Codreanu. O pedeapsă tot de 1 an și 8 luni a primit și Dănuț Drugă, din Târgu Jiu, cu două luni mai puțin ca în cazul său fiind condamnați mehedințeanul Ionel Basarabă Vucescu, târgujianca Ioana Enache și Viorel Buzurin, din comuna Prigoria, pentru toți pedepsele fiind cu suspendare.

Despăgubiri
O parte dintre inculpați au fost condamnați și la plata unor despăgubiri către stat. De la toți au fost confiscate țigările de contrabandă găsite în timpul perchezițiilor de acum un an, cele mai multe, peste 15.000 de pachete, fiind ridicate de la Victor Tismănaru. Printre cei care au de plătit daune statului se află la loc de frunte și agentul de poliție, unii dintre colegii săi din dosar achitând deja prejudiciul ce le-a fost imputat, statul recuperând astfel o parte din prejudiciu. „Obligă, în solidar, inculpaţii Tismănaru Victor, Matei Ion, Matei Mariana, Ticuş Ion şi Moruz Claudiu, la plata către partea civilă a sumei de 135.637 lei, cu titlu de creanţă fiscală la care se adaugă dobânzile si penalităţile de întârziere, calculate în conformitate cu dispoziţiile Codului de procedură fiscală. Obligă inculpaţii Codreanu Marin şi Morar Paula Lucia, în solidar, la plata către partea civilă a sumei de 2669 lei, inculpatul Ticuş Ion la suma de 22 lei si inculpatul Bololoi Nicolae la suma de 73 lei cu titlu de creanţă fiscală la care se adaugă dobânzile si penalităţile de întârziere, calculate în conformitate cu dispoziţiile Codului de procedură fiscală. Constată că inculpatul Ticuş Ion a achitat suma de 15.000 lei si inculpatul Moruz Claudiu suma de 12.000 lei, reprezentând parte din prejudiciul stabilit de partea civilă Direcţia Generală Regională Vamală Craiova. Constată că inculpatul Matei Ion a achitat suma de 10455 lei, Buzurin Viorel a achitat prejudiciul în cuantum de 68 lei, Drugă Dănuţ a achitat prejudiciul în cuantum de 14 968 lei, Vucescu Basarabă Ionel a achitat prejudiciul în valoare de 326 lei. Obligă inculpaţii Tismănaru Victor, Matei Ion, Matei Mariana, Ticuş Ion şi Moruz Claudiu şi Stănescu Valentin, la plata sumei de câte de 2500 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”, a decis Judecătoria Târgu Jiu, verdictul putând fi contestat de către inculpații condamnați acum.

Vizualizări: 2,369

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: