Gorjenii, aşteptaţi la sărbătoarea pastorală de la Novaci

„Urcatul oilor la munte” este şi în acest an un prilej de sărbătoare pentru novăceni. Pe lângă spectacole de dans şi muzică populară, duminică, 17 mai, va avea loc şi o paradă a portului ciobănesc. Ca o noutate, începând cu această ediţie, bâlciul va fi organizat în Dumbrava Hirişeşti, locaţie amenajată corespunzător de către autorităţile locale. La intrarea în pădure a fost instalată o poartă cu arhitectură specifică zonei. De asemenea, a fost amenajată şi o scenă modernă pentru spectacolele artistice, iar joi au apărut şi primii comercianţi. Au fost amplasate inclusiv tiribombele şi echipamentele din parcul de distracţii.

Primăria Novaci va organiza, duminică, cea de-a 48-a ediţie a tradiţionalei manifestări folclorice pastorale „Urcatul oilor la munte” la care vor participa ansambluri artistice din Gorj şi din judeţele învecinate. Chiar dacă vremea a fost capricioasă, pregătirile pentru sărbătoarea câmpenească sunt pe ultima sută de metri. În Dumbrava Hirişeşti există iluminat public, s-a refăcut drumul de acces, s-au făcut marcaje, s-a delimitat zona pentru comercianţi şi s-a asigurat o semnalizare rutieră corespunzătoare. Primii agenţi economici şi-au deja montat tarabele. În zona destinată parcului de distracţii au fost amplasate tiribombele şi echipamentele de agrement. „Din primele estimări ne aşteptăm la o prezenţă de peste 100 de comercianţi. Pe lângă agenţii economici din Gorj, vor veni foarte mulţi şi din judeţele învecinate. Vor fi prezenţi în bâlci inclusiv producătorii noştri din Novaci, cu produse tradiţionale”, a declarat primarul Leuştean.

Speră să fie vreme bună

Evenimentul va debuta la ora 10.00, la Casa de Cultură, cu urările de bun venit rostite de primarul oraşului Novaci, prefectul judeţului şi preşedintele Consiliului Judeţean. La ora 10.30 va avea loc parada cântecului, jocului şi portului ciobănesc la care vor participa atât elevi şi preşcolari, cât ciobanii autentici din zona Novaciului. Festivalul cântecului, jocului şi portului ciobănesc se va desfăşura în Dumbrava Hirişeşti, începând cu ora 12.30. Autorităţile locale speră ca şi această ediţie să se bucure  de acelaşi succes ca şi în anii trecuţi. „Este o tradiţie a noastră, un festival care de la an la an atrage tot mai mulţi participanţi. Începând din acest an se va reveni la desfăşurarea manifestării pastorale „Urcatul oilor la munte” în Dumbrava Hirişeşti. La intrarea în pădure am amplasat o poartă cu arhitectură specifică zonei, realizată de meşteri din Maramureş. De asemenea, am amenajat o scenă pentru spectacole şi vestiare. Chiar dacă scena este acoperită, sperăm ca vremea să ţină cu noi şi să ne bucurăm de o prezenţă cât mai mare a iubitorilor de frumos”, a declarat Dumitru Leuştean, primarul de la Novaci.

Vizualizări: 233

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: