Gorjenii au ales! Luptă aprigă la oraşe!

PSD este câştigătorul alegerilor locale în Gorj, dar nu la un scor care să-i permită o majoritate în Consiliul Judeţean, arată datele preliminare. Scorul politic este în jur de 40%, fiind posibilă o majoritate cu ALDE, partid aflat pe locul al treilea în topul preferinţelor gorjenilor, mult în faţa PMP.

Târgu Jiu a fost câştigat de candidatul PSD, Florin Cârciumaru, pe fondul unei prezenţe reduse la vot. La Motru, exit-poll-urile realizate de studenţii Universităţii „Constantin Brâncuşi” au arătat schimbări de situaţie de la o raportare la alta, bătălia fiind între Gigel Jianu – PNL, Ilie Petrescu – PSRo şi Cosmin Morega – PSD. La Rovinari, la secţiile din zona urbană a fost egalitate între Filip – ALDE şi Chivu – PNL atât pe raportarea de la ora 12.00, cât şi pe cea de la 16.00.

Oraşul Bumbeşti Jiu pare să fie câştigat detaşat de primarul liberal în funcţie, Constantin Bobaru. În schimb, pentru primarii liberali din Novaci şi Târgu Cărbuneşti, lupta cu contracandidaţii de la PSD a fost mai echilibrată decât s-a crezut. Un primar în funcţie care are probleme din partea PSD este şi liberalul Dumitru Gâlceavă de la Turceni.

Comuna Bîlteni pare adjudecată de liberali, prin Vasile Vlăduleanu care a plecat din postura de favorit, dar pesedistul Păunescu s-a apropiat destul de mult. Comuna Peştişani pare să fie câştigată de social-democratul Cosmin Pigui, locul al doilea fiind ocupat de candidatul ALDE. La Tismana primarul social democrat Marian Slivilescu a câştigat fără emoţii, în timp ce la Padeş pesediştii şi peneliştii au scoruri apropiate. Polovragi, o comună unde nu candidează primarul în funcţie, a fost câştigată de PSD, care şi-a mai adjudecat aproape toate comunele unde avea primari în funcţie.

 Incidente puţine

Alegerile în Gorj au fost relativ liniştite, cu puţine incidente. Cel mai blamat a fost gestul lui Ion Călinoiu, care a votat pe listă specială la secţia de la Rectorat, deşi era arondat la secţia de la „Virgil Madgearu” din Târgu Jiu. Liberalii au sesizat Biroul Electoral Judeţean Gorj cu privire la această situaţie. "Ni s-a spus de la biroul electoral că era toată presa acolo, de aceea a fost lăsat", a spus copreşedintele PNL Gorj, Dan Vîlceanu. Liberalii au mers şi ei la secţia de la Rectorat pentru a vota, însoţiţi de presă, pentru a vedea dacă regula li se aplică şi lor. Nu au fost lăsaţi să voteze şi li s-a explicat că în cazul lui Călinoiu s-a făcut o greşeală, sub presiunea prezenţei presei.

Un alt incident electoral a fost la Fărcăşeşti, unde un bărbat a fost amendat cu 2.000 de lei pentru că a aruncat din maşină pliante denigratoare la adresa unui candidat.

Președinta unei secții de votare de la Colegiul Ecaterina a pus membrii comisiei să semnze, în alb, procesele verbale. În acest caz a intervenit și Poliția, iar Biroul Electoral a decis anularea lor. De asemenea, președinta unei secții din Vierșani a fost amendată pentru că a intrat în cabina de vot cu o persoană cu handicap.

Un candidat din Gorj a sesizat biroul electoral cu privire la faptul că nu îi apare numele pe buletinul de vot. Roşoiu era pe locul 12 în lista unui partid de buzunar, Partidul Socialist Român, în comuna Teleşti.

Vizualizări: 4,197

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: