Gorjenii cad pradă fraudelor prin telefon

Din dorinţa de a se îmbogăţi peste noapte foarte mulţi oameni dau crezare mesajelor primite prin intermediul telefonului mobil încurajând astfel tentativele de înşelăciune. Poliţiştii gorjeni în colaborare cu cei vâlceni au reuşit să identifice şi să reţină o tânără care tocmai se pregătea să ridice dintr-un cont banii depuşi de un cetăţean cu speranţa că va câştiga ,,Marele Premiu,, de câteva mii de euro.

 Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj a întregistrat, în ultima perioadă, aproximativ 10 sesizări prin care oamenii se plângeau de faptul că au fost înşelaţi de persoane necunoscute prin intermediul telefonului mobil. Metoda cea mai utilizată de infractori este reîncărcarea cartelelor preplătite. După ce îşi conving victimele să accepte operaţiunea, aşa-zişii operatori de telefonie mobilă le indică un număr de cont bancar unde să depună banii pentru “serviciile” efectuate. Cetăţenii, de bună credinţă, sunt convinşi că au vorbit chiar cu un angajat al societăţii de telefonie mobilă, deoarece infractorii folosesc un vocabular adecvat. Dându-şi seama că au fost înşelaţi, oamenii îşi îndreaptă, de multe ori, reclamaţiile spre firmele respective. Operatorii Vodafone şi Orange au blocat peste 50 de cartele preplătite în urma sesizărilor primite, închizându-se astfel şi numărul de telefon de pe care s-a comis frauda. Poliţiştii spun că prejudiciul cauzat poate varia de la 15-20 euro, preţul unei cartele telefonice reîncărcabile, până la 400-600 de euro, banii pe care îi depune victima într-un cont bancar pentru a intra în posesia “Marelui Premiu”. 
 Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj ne-a declarat:” Acest gen de infracţiuni se întâlneşte în mod frecvent. De regulă infractorii trimit mesaje sau sună de pe telefoane cu cartelă şi nu pot fi identificaţi. Ne-au fost semnalate cazuri de tentative de înşelăciune în care oameniilor li se solicita fie să depună anumite sume de bani în diferite conturi bancare, fie să reîncarce cartele telefonice.”

 Banii unui târgujian au ajuns la o bancă din Vâlcea

 Un bărbat din Târgu Jiu a primit un mesaj pe telefonul mobil prin care era anunţat că putea beneficia de un premiu de câteva mii de euro cu condiţia să depună 100 de euro într-un cont bancar, suma respectivă reprezentând costurile pentru operaţiunea de plată a serviciilor. La puţin timp după ce a depus banii, cetăţeanul şi a dat seama că fusese înşelat. Bărbatul a sesizat imediat Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Poliţiştii gorjeni au identificat numărul contul ca fiind al unei băncii din Râmnicu Vâlcea. Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al IJP Gorj a precizat: “A fost identificată şi reţinută, pe bază de ordonanţă, o tânără care tocmai se pregătea să ridice banii din contul unei băncii din Vâlcea. Banii i-au fost restituiţi victimei, prejudiciul fiind recuperat în totalitate.” Pentru a se evita tentativele de înşelăciune , operatorii de telefonie mobilă trimit clienţilor, periodic, mesaje de genul: “ Pentru a preveni tentativele de fraudă nu comunicaţi persoanelor străine codurile de reîncărcare sau parolele personale.”


Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: