Gorjenii și tratamentul de pe Google. Ce spun medicii de la Spitalul Județean 

Medicii avertizează că automedicația nu ajută pacienții, bă din contră. Doi medici din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu au relatat situații din activitate, când gorjenii se tratează de pe Google. Până să ajungă la doctor, oamenii încearcă să rezolve problema acasă.

Cristina Căliman, medic neurolog, a declarat că a avut cazuri în care în situații foarte grave familia a aplicat ”leacuri” citite pe internet. 

”Am avut de-a lungul carierei mele de neurolog, pacienți cărora, în timpul unei crize de epilepsie, familia le mușca degetul cel mic sau pacienți care, atunci când au făcut un accident vascular cerebral, în loc să vină de urgență la spital, să poată să se încadreze în fereastra de tromboliză, se apucau să-și înțepe lobul urechii cu ace și tot felul de alte remedii pe care familia le citea pe Google”, a declarat aceasta. 

Medicul a mai spus că de multe ori diagnosticul este greșit. În plus, prin citirea diverselor articole, fără să meargă la vizită, gorjenii îi fac mai mult rău îngrijorându-se de ceea ce citesc: ”Asta face ca munca medicului să fie mult mai dificilă. Pe google, pacientul se poate diagnostica greșit sau se poate supradiagnostica și speria inutil. Poate nici măcar nu are o patologie gravă, dar citind pe Google diverse informații care nu sunt conforme cu realitatea, începe să creadă că este foarte bolnav, devine foarte anxios și ulterior se dovedește că s-a stresat inutil”. 

Aceeași opinie o are și medicul specialist medicină de familie de la Cabinet planificare familială din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, Cristina Cornoiu. Medicul dă câteva efecte posibile, după un tratament de pe Google. 


”Printre acestea se numără faptul că se pot administra incorect medicamentele în doze nepotrivite, în intervale orare nepotrivite, faptul că pot apărea reacții adverse rare, dar severe, faptul că pot fi mascate anumite boli care nu pot fi diagnosticate în termen util, iar astfel se pot ajunge la complicații și chiar la stadii severe. De asemenea, poate apărea dependența sau abuzul de medicamente. Automedicația este un fenomen global care are multe riscuri, printre acestea numărându-se și apariția rezistenței la antibiotice. Pacienții își auto-administrează antibiotice preventiv sau în cazul în care prezintă viroze respiratorii. Aceasta este contraindicat pentru că virozele respiratorii sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii, deci antibioticele sunt complet inutile”.


Ea crede că: ”Vom ajunge astfel în situația în care nu vom mai putea trata, să spunem banala pneumonie și se va muri de pneumonie, cum se întâmpla în Evul mediu, când bolnavii mureau foarte adesea din infecții respiratorii”.


Gorjenii confirmă că au căutat pe internet informații pentru a identifica o eventuală boală, după simptomele pe care le au, însă merg și la medic.  


”Am mai căutat câteodată da, te ajută într-un fel. Tot la medic ajung până la urmă”, a spus o femeie.

Galerie foto



Vizualizări: 2,097

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: