Gorjenii sunt încurajați să plătească taxele online

Cetățenii sunt încurajați să își plătească taxele și impozitele sau să depună documente prin sistem online. Pandemia provocată de noul coronavirus a dus la o accelerare a procesului de digitalizare a instituțiilor, tocmai pentru a se evita formarea de cozi la ghișee.

La Gorj, funcționarii s-au adaptat noilor vremuri, însă nu în totalitate. În schimb, cozile de la ghișee nu au dispărut, tocmai pentru faptul că unii gorjeni nu au acces la internet. Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj, spune că instituția primește documente în format electronic de câteva luni.

”Încă din martie de când a fost decretată starea de urgență și apoi stările de alertă, Prefectura Gorj a încercat cumva să nu mai pună oamenii pe drumuri și să evite un contact fizic cu aceștia, primind sesizările sau petițiile online. Tot în același sistem am încercat să le și răspundem”, a spus Belteu.

Belteu spune faptul că mai sunt persoane care ajung în fața ghișeelor, cele mai multe fiind din mediul rural: ”Mai sunt și persoane, cele mai multe din mediul rural, care nu au astfel de posibilități și vin personal să depună documentele, iar noi le răspundem în cel mai scurt timp posibil”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj.

Sunt și alte instituții care au apelat la un astfel de sistem. De exemplu, la Direcția de Venituri Publice din Târgu Jiu, cele mai multe taxe și impozite sunt achitate online, iar angajații instituției încurajează cetățenii să o facă și pe viitor, tocmai pentru a evita formarea cozilor la ghișee: ”Primim de la contribuabilii noștri solicitări și online. Am primit declarații, certificate de atestare fiscală, dar și alte documente. Este mai ușor să desfășurăm activitatea în acest fel, ne bucurăm. Instituția se confruntă și cu o lipsă de spațiu, dar în acest fel se elimina și statul la ghișee”, a spus directorul instituției, Mariana Budulan.

Vizualizări: 744

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: