Cer bani din fondul de rezervă pentru persoanele cu handicap din Gorj

Consiliul Județean Gorj cere bani din fondul de rezervă pentru ca primăriile să poată plăti indemnizațiile asistenților personali ai persoanelor cu handicap. Multe primării au rămas cu vistieria goală chiar pe final de an și, deja, mulți însoțitori ai bolnavilor au restanțe de aproape două luni.

Cele mai multe probleme sunt în localitatea gorjeană Roșia de Amaradia. Însoțitorii persoanelor cu handicap nu au primit banii luna trecută. În bugetul primăriei, nu sunt fonduri nici pentru salariile ce ar trebui achitate până pe 13 decembrie.

Elena Seceleanu este însoțitor pentru fiul său, care are un handicap grav. Luna trecută, nu a primit niciun leu și risca să rămână fără medicamente dacă nu ar fi făcut rost de bani. În fiecare an, povestea se repetă. În prag de sărbători, spune femeia, primăria rămâne fără bani. “În fiecare an, cam știu. Cu două luni, întotdeauna, că se rectifică bugetul de la București, ne minte tot așa. Am luat și în ianuarie, în anul următor pentru anul ce trece ne-a dat banii. E foarte greu. După ce că sunt o nimica toată. Uitați-vă, un bolnav atât de rău, cu 500 de lei pe lună. Ce faci din 500 de lei. Ne-au tot spus că ne dau banii, nu ne-au dat nimic. Sunt aproape două luni de când nu am primit niciun leu”, a mai spus femeia.

Primarul Liviu Cotojman a cerut atât ajutorul Consiliului Județean Gorj, cât și al Guvernului. “Nu am acordate aceste drepturi deja pentru o lună. Pe 13 decembrie, ne vom înregistra cu încă o restanță. Guvernul a făcut repartizarea pentru PNDL, diferite activități și pentru această categorie, dar noi așteptăm banii. Sperăm să vină mai repede astfel încât beneficiarii, și bolnavii, și însoțitorii să aibă bani pentru sărbători, să asigure cele necesare. În Roșia de Amaradia, sunt 52 de persoane cu handicap, iar ca și număr de salariați sunt 57”, a spus primarul Liviu Cotojman.

Ca să ajungă la zi cu plățile, primarul susține că ar avea nevoie de peste 200 de mii de lei. „Cheltuiala lunară pentru asigurarea salariilor acestor oameni este de 110 mii lei. îmi trebuie 220 de mii de lei pentru a le da salariile acestor salariați. În fiecare an, și mi-aș dori ca Guvernul să găsească o soluție și să aloce întreaga sumă până la sfârșitul anului. De-asta vine mereu cu rectificări spre sfârșitul anului, pentru a completa această sumă. Sper să nu ne mai confruntăm cu astfel de probleme”, a mai spus primarul din Roșia de Amaradia.

Probleme cu banii pentru asistenții personali ai persoanelor cu handicap sunt în toate primăriile mai ales pentru această lună. „Noi am avut grijă să asigurăm fondurile necesare acestor oameni, că sunt oameni cu probleme. Primăria achită 40% din valoarea acestor finanțări. Noi, pentru decembrie, vom avea nevoie de bani. Am solicitat 100 de mii de lei. sper să-i primim. Dacă nu, vom face toate eforturile ca să nu lăsăm oamenii fără bani în prag de sărbători”, a declarat și primarul din Scoarța, Ion Stamatoiu.

Oficialii Consiliului Județean Gorj au venit cu noi promisiuni. „Se lucrează la formularea unui proiect de hotărâre de Guvern privind alocarea sumelor necesare din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prins în bugetul de stat pe anul 2020 pentru a veni în sprijinul primăriilor care se confruntă cu dificultăți financiare pentru aceste categorii de plăți”, a declarat Oana Paloș, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Gorj. 

Vizualizări: 958

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: