Gorjul, codaș la asigurarea locuințelor

Județul Gorj este, de ani buni, pe ultimele locuri în clasamentul național privind asigurările pentru locuințe. Deși sunt obligatorii, prea puțini încheie astfel de polițe și ajung să nu primească niciun leu despăgubire în cazul în care agoniseala de-o viață le este măturată de ape. Circa 100 de lei este asigurarea locuinței pe an.

Amenințați de inundații în fiecare zi, oamenii nu se grăbesc să încheie asigurarea pentru locuințe. Fără o astfel de poliță, cei care se aleg cu gospodăriile distruse de ape nu primesc niciun leu despăgubire și sunt nevoiți să-și reconstruiască locuințele tot cu bani din propriul buzunar.

Într-un clasament realizat de firmele de asigurări, județul Gorj este tot în ultimele cinci județe, unde sunt încheiate cele mai puține polițe pentru asigurarea locuințelor, cu peste 10 mii de asigurări în tot județul. “Sunt siderat. Am fost chemat, joi, în calitate de consilier local, să văd o locuință din Târgu Jiu, în care a pătruns apa în subsol, în pivniță. Am întrebat proprietarul, după ce am dat un telefon să fie ajutat, dacă are asigurare și mi-a spus că avea de gând să o facă, dar a uitat. Lipsa aceasta de responsabilitate nu o înțeleg. De ani de zile, acest județ este în coada clasamentului, de ani de zile, acest județ a suferit tot felul de probleme, grindină, ploi, alunecări. De ani de zile, oamenii aceștia se plâng că nu primesc ceva de la cineva. De la cine să primească, dacă nu de la asigurător? E un apel la responsabilitate pe care îl facem noi”, a explicat Eduard Berca, reprezentantul unei firme de asigurări.

O poliță costă în jur de 100 de lei pe an și le poate aduce proprietarilor 20 de mii de euro în cazul în care casa le este afectată de inundații ori alunecări de teren, fenomene cu care județul Gorj se confruntă des în ultimii ani. „Nu este deloc scumpă. Discutăm de o asigurare obligatorie în sumă de 20 de euro care acoperă 20 de mii de euro la cutremur, inundații de râu și alunecare de teren. Dacă mai pui 80-100 de lei pe an, ai și asigurarea pentru aceste riscuri pe care le vedem astăzi pe stradă, că ne dărâmă casele, că ne inundă casele. Cu 100 de lei pe an, 50 de bani pe zi, poți să-ți asiguri locuința. Altfel, nu au cum să dea înainte”, a mai spus Eduard Berca. 

Vizualizări: 504

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: