Gorjul, invadat de şacalii din Bulgaria

Un nou animal sălbatic şi-a făcut apariţia în Gorj. Şacalul, căci despre el este vorba, a migrat din Bulgaria şi a ajuns până în nordul judeţului. Prezenţa lui în pădurile din Gorj pune în pericol animalele care vieţuiesc aici şi, mai mult, acesta este şi purtător de boli precum rabia.

Lipsa hranei în habitatele ţării vecine au determinat populaţiile de şacali să migreze peste Dunăre. Aşa se face că au ajuns şi în judeţul Gorj. Încă de acum cinci ani vânătorii gorjeni au observat prezenţa lor în partea sudică la judeţului, iar acum numărul lor creşte pe zi ce trece. În prezent vânătorii au numărat peste 100 de şacali în teritoriu, dar se estimează că numărul acestora este mult mai mare. Şacalii invadează vizuinile vulpilor şi atacă iepurii, căprioarele şi alte vietăţi specifice zonei.

Numai de la începutul anului, vânătorii gorjeni au împuşcat circa 20 de şacali. Reprezentanţii Agenţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor (AJVPS) Gorj  spun că şacalii se înmulţesc foarte repede şi sunt greu de ucis. „Şacalii au apărut în judeţ de câţiva ani, au ajuns până la Glodeni, Bălăneşti, Bengeşti. Numărul mare de şacali ne-a determinat să solicităm o cotă de recoltă la minister şi avem dreptul să împuşcăm 50 anual. Aceste animale distrug mult vânat, sunt foarte periculoase. Sunt dăunători în special pentru puii de căprioare. Sunt foarte greu de împuşcat, se mişcă astfel încât uneori nu îi vezi, sunt foarte atenţi”, a declarat Nicolae Tonca, directorul AJVPS Gorj.

Primar: „Îi aud noaptea, scot zgomote ciudate”

Şacalii, ca şi vulpile sau lupii, sunt purtători de infecţii precum rabia. Astfel, atât oamenii cât şi animalele din zonele în care şacalii vieţuiesc sunt expuse. „Chiar mi-a spus cineva că în zona de sud, Ţânţăreni-Turburea au fost văzute aceste animale. Ele pot avea rabie, boală care afectează sistemul nervos şi care poate fi chiar letală pentru oameni”, a precizat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Siguranţă Alimentară (DSVSA) Gorj.

La Bălăneşti, şacalii au ajuns chiar aproape de casele oamenilor.  „Chiar eu îi aud câteodată noaptea, scot nişte zgomote ciudate. Şacalii au fost observaţi de către cetăţenii din localitate, în special de vânătorii din comună”, a spus primarul din Bălăneşti, Ovidiu Pungan.

În Bălăneşti a fost capturat şi exemplarul care a fost împăiat de către reprezentanţii Agenţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Gorj.

Vizualizări: 862

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: