Mii de gorjeni stau degeaba la cozile Casei de Sănătate

Peste 12.000 de gorjeni au primit notificări de la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate şi alţi 9.000 urmează să primească. CJAS a aflat de la Finanţe că respectivii au realizat venituri în anii trecuţi, dar nu apar ca plătitori ai contribuţiei la sănătate pe sumele respective. Este vorba de sume încasate din chirii, dobânzi, drept de autor. Cei cu profesii liberale, cum ar fi notarii şi avocaţii, sunt deja executaţi silit. Din păcate au primit notificări şi mii de poliţişti, jandarmi sau pompieri, deşi aceştia au propria casă de sănătate. „Nu avem bazele lor de date, pentru că sunt secrete. La Finanţe apar că au făcut venituri, noi îi chemăm aici practic degeaba. O să facem protocoale cu instituţiile lor, să primim bazele de date”, explică un oficial al CJAS Gorj.

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Gorj a trimis peste 12.000 de înștiințări de plată a contribuției la sănătate și mai au de primit plicuri încă 9.000 de gorjeni. Cu înștiințările în mână, gorjenii vin la ghișeele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Gorj, să vadă cât au de plată. Din această cauză zilnic la cozi stau aproximativ 500 de persoane. „Problema acestor somații pe care noi le-am trimis e o problemă spinoasă, care ne aglomerează și ne dă peste cap activitatea și în același timp pune pe drumuri oameni care nu ar trebui să vină la instituția noastră. Am trimis în jur de 12.000 de somații și zilnic vin la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate pentru aceste somații  200-250 de persoane, la care se adaugă alte 300 de persoane care vin pentru adeverințe. Am fost nevoiți să mai facem un ghișeu la etajul 1 din cauza aglomerației”, a precizat Cosma Dumitrescu, director economic CJAS Gorj.

Probleme cu alte case de sănătate

Conducerea Casei de Sănătate Gorj susține că cele mai multe probleme sunt cu cei care plătesc la alte case contribuția la sănătate, pentru că nu au o bază de date cu această categorie de gorjeni. În baza informațiilor primite de la finanțe și acestora le sunt trimise înștiințări. „Avem probleme cu pensionarii și cu angajații de la poliție, armată, jandarmerie, pompieri, cei de la tribunale și parchete. Ei au altă casă de asigurări de sănătate, iar ei nu vor să ne pună la dispoziție baza de date că este secretă. În felul acesta noi primim informații de la finanțe că nu lucrează, dar au venituri, iar noi le trimitem înștiințări pentru plata la sănătate”.

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Gorj va semna protocoale cu poliția, jandarmeria, pompierii, dar și cu tribunalele și judecătoriile pentru a le da informații despre angajați. „Dacă sunt angajați la aceste instituții nu trebuie să mai plătească CAS la noi, dar nu avem de unde să știm că plătesc la o altă casă de sănătate și le trimitem înștiințări, iar ei vin degeaba la noi”, a mai spus Cosma Dumitrescu.

Gorjenii, cu nervii întinși la maxim

Gorjenii sunt nevoiți să stea ore întregi la cozi să afle de ce trebuie să plătească contribuții la sănătate, lucru care-i nemulțumește. După ce pierd ore întregi la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Gorj, constată că nu au nimic de plătit și au primit înștiințarea din greșeală. „Este o aiureală tot ce se întâmplă. Așa ceva nu este posibil. Fiul meu nu a lucrat niciodată și îi vine acasă somație că trebuie să-și plătească la sănătate. Eu știu că au nevoie de bani și ar scoate din piatră seacă, dar nu se poate așa ceva. Pe lângă faptul că eu prefer serviciile private ar trebui să bage banii în sănătate, nu să cheltuiască pe corespondență. Am stat de 2 zile pe la cozi ca să ajung la ghișeu. Am reușit după 3 ore, ca să-mi spună că de fapt nu am nimic de plătit. Este jalnic”, a spus supărată o gorjeancă plătitoare de taxe şi impozite.

Vizualizări: 193

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: