Gorjul, salvat de regenerabile? Leafă de 1.000 de dolari, 7.000 de locuri de muncă!

O investiție într-un parc de eoliene pare să fie salvarea județului care trăiește doar din lignit. În mod ironic, multe dintre problemele energiei pe cărbune sunt generate chiar de regenerabile. CE Oltenia este în discuții cu o firmă americană, pentru un parc eolian de câteva zeci de hectare la Schela și Sadu.

Cel care este în contact cu firma americană, Ionel Gherca, a declarat pentru Pandurul că investiția ar fi de 2 miliarde de euro și ar crea 7000 de locuri de muncă la nivelul județului Gorj. Aceasta ar fi cea mai mare investiție americană în România, după Revoluție. La București urmează să aibă loc o întâlnire pe acest subiect, la care participă inclusiv americanii.

Ionel Gherca s-a prezentat ca inventator al unei componente extrem de importante dintr-o centrală eoliană, alături de alte persoane, inventator principal fiind Gheorghe Cristea. Gherca este reprezentantul în Europa al firmei americane Venturi Wind Sciences TM. Gherca a declarat că, în 2008, rotorul a fost premiat cu medalii la Geneva, dar în acest moment cercetările sunt cu mult avansate față de ceea ce este pe piața din lume. Gherca susţine că invenția a și fost premiată cu medalie de aur. Românii au aceste pale, iar americanii restul, ne spune Gherca.

„Ceea ce căutau ei aveam noi. Am făcut un contract, am ajuns la faza că vrem să facem acest proiect în România, fiind o invenție românească, am dorit să facem în România, nu am vrut să o cesionăm“, a explicat acesta. Planul este realizarea unui parc eolian, în asociere cu CE Oltenia, iar în piață va putea fi livrat un mix de energie termo-verde.

Fabrică de turbine pentru eoliene, în Gorj

Însă până la livrarea în sistem a energiei se discută despre producția de turbine pentru centrale, care să fie făcute în Gorj, în spații de producție amenajate în zonele deținute de complex. Ionel Gherca spune că ar fi vorba de 7000 de locuri de muncă.

„Turbinele ar urma să fie produse în Gorj, că ne place că nu, partea minieră se dezafectează, știți problema cu gazele de efect de seră. Doar anul acesta, 12 mii de mineri au fost disponibilizați în Europa. Trebuie găsită o soluție, pentru CEO este soluția ideală. Singurele componente, pe care aș vrea să le facem la Lugoj, sunt palele, vreau să fac și eu ceva pentru orașul meu, fiind și invenția mea“, a declarat acesta.

„S-ar face 7000 de locuri de muncă permanente în Gorj. E un nou tip de centrală cu o eficiență mai mare decât orice există pe glob, cam de trei ori mai mare“, adaugă Gherca.

Investitorul american nu ar cere bani de la CEO, ci să beneficieze de infrastructura companiei în procesul de producere a turbinelor. Dar are o solicitare importantă de la Guvern: emiterea unei scrisori de garanție bancară.

„Parcul eolian care ar urma să se construiască la Schela, Bumbești, partea muntoasă, ar fi construit de compania americană prin asociere cu CEO. În acest mod, investitorul ar avea o siguranță mai mare că energia produsă va fi vândută, fiind o companie de stat coproprietar al parcului eolian. Îi conferă investitorului o siguranță mai mare. Complexului nu i se cere niciun ban. Ceea ce se cere, de la Guvern, este o scrisoare de garanție bancară. Investiția este în jurul a 2 miliarde de euro“.

Puterea parcului va fi de 1.000 MW, dar abia după trei ani s-ar pune în funcțiune o parte, circa 400 de MW, urmând ca apoi să mai fie montați câte 200 de MW. „Întâi creăm locurile de muncă, după aceea facem locurile de muncă. Pentru fiecare centrală va fi adus un bloc de baterii de un MW, vom avea înmagazinare a energiei de 330 MW, pentru cazurile în care nu bate vântul să furnizăm energia din baterii“.

Vizualizări: 36,118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: