Gospodării inundate la Schela. Primar: „Băi, nene, dă-te dracului”

Ploile abundente de luni dimineața i-au nenorocit pe mai mulți localnici din Schela, comună în care mai multe gospodării și beciuri au fost inundate. Oamenii susțin că primarul ar fi de vină pentru necazurile lor, pentru că nu a amenajat un canal care să preia apele pluviale de pe dealuri. În replică, edilul afirmă că el a făcut canalul, dar că oamenii l-au înfundat după câteva zile, iar acum văd ce înseamnă să ignore o lucrare de acest gen.

Inundațiile nu i-au luat prin surprindere pe sătenii afectați de ape. „În fiecare an se întâmplă același lucru. Atunci când vine apa mare vine exact în bucătărie, la păsări, în curte. Dacă s-ar face un șanț așa cum trebuie nu ar mai fi problemă, dar pentru că nu e acest canal apa vine spre noi. A plouat și mult și ne-a inundat. De la Primărie nu a venit nimeni să vadă ce ni s-a întâmplat. Doar de la ISU și Poliție am primit ajutor după ce am sunat la 112. Un coleg mi-a spus că a trecut pe la Primărie și era închis acolo”, afirmă Ileana Colceag.

Împreună cu soțul său, femeia a trebuit să evacueze animalele din calea apelor, pentru că, în rest, puhoaiele au făcut prăpăd în gospodăria lor. Oamenii au împrumutat microbuze de la prieteni pentru a urca animalele în ele și a le ține la adăpost până când se retrag apele. „E ora zece și nimeni nu a venit să ne întrebe cum stăm cu apa, să vadă ce ni s-a întâmplat. Am mutat cățeii într-o dubă. Am luat mai multe microbuze de la prieteni să punem animalele în ele. Porcii au rămas în apă. În rest, două lăzi frigorifice au scăpat, că le aveam mai sus puse, dar pe toate celelalte le-a prins apa, nu a scăpat nimic. Polidiscuri, bormașini, totul e sub apă, grădina la fel. Am turnat beton ca să evităm situația asta, dar degeaba, când vine multă apă nu mai ai ce face”, spune Elvis Colceag.

Inundații cu repetiție

Localnicii spun că aproape nu a trecut an în care să nu fie inundați. Au ajuns să știe exact nivelul la care va ajunge apa în beciurile lor, încât își țin lăzile frigorifice cam la un metru înălțime. Puse pe bolțari, acestea ajung aproape de tavan, situația fiind una neobișnuită. „Nu e prima dată, cred că e a cincea inundație de care am parte în ultimii ani. A fost și mai mare, în funcție de cât a plouat. Toate sunt înecate, totul a luat apa. Casa e măcinată de atâtea ape, o să pice și nu o să mai am unde să stau. Pe la alții sunt primari cu excavatoare care fac treabă, la noi nici vorbă. Apa vine la noi, suntem înecați și nu interesează pe nimeni. A și plouat în ultima vreme și nu vine nimeni acum să vadă ce mai facem. Dă-i dracu de proști, cred că asta și-au spus, că nu ne-a băgat nimeni în seamă, să vedem și noi că interesează pe cineva despre ce se întâmplă”, declară Valeria Geamantan, o localnică sătulă să tot scoată apa din beci cu ajutorul pompierilor.

Reacția primarului

În fața unui asemenea val de critici, primarul Aristide Șerbănescu a preferat luni dimineața să nu meargă în zona afectată de ape. Oamenii spun că l-au căutat ei pe edil la Primărie, dar nu l-au găsit. Șerbănescu a fost plecat la Târgu Jiu cu treabă, drumul lui spre oraș trecând inevitabil și prin zona inundată din comună. Explicația primarului pentru această situație constă în faptul că el a decolmatat acum doi ani canalul care ar fi trebuit să preia apele care acum generează inundații. Canalul a fost umplut însă repede de localnici cu tot felul de gunoaie și munca edilului a fost în zadar. El spune că l-a și amendat pe un sătean cu 3000 de lei pentru că a umplut canalul cu pământ pe motiv că terenul i-ar aparține. Amenda a fost contestată în instanță și a fost anulată de judecători, iar acum, la Schela, ori de câte ori va ploua mai tare, situația se va repeta pentru că nu mai există un canal care să preia apele de pe dealuri.

„Or fi ei nemulțumiți, dar eu sunt mult mai nemulțumit de dumnealor. Acum doi ani am închiriat un utilaj, am făcut rigola la perfecție. Am avut și o angajată de la Agricol în medical două săptămâni că a luat un cui în picioare lucrând acolo. Nu au trecut două săptămâni de când am terminat lucrarea și șanțul a fost colmatat intenționat de dumnealor, pe motiv că au teren și peste șanțul acela. L-au umplut cu pământ ca să ajungă la terenuri. Apa care se scurge de pe versanți și care acum e în curțile oamenilor era preluată de un canal, pe care un cetățean l-a înfundat pe motiv că e terenul lui. Nu a mai lăsat loc de scurgere, deși lucrarea era de dinainte de 1989 și era făcută cu cap. De o săptămână le-am spus să își decolmateze rigolele. Ei așteaptă ca să dea telefon la 112 și dacă îi doare măseaua. Ei sună la Primărie, deși le-am spus că nu sunt dentist. Să zic acum că aș mai face un efort, dar dacă după o săptămână ei au colmatat lucrarea cu gunoaie, cu plăci, păi eu ce să zic: băi, nene, dă-te dracului, mai îngrijește-te și tu de proprietatea ta”, afirmă primarul din Schela.

Galerie foto



Vizualizări: 5,605

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: