Grădiniţele riscă amenzi pentru că nu au rampe de acces

Inspectorii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială(AJPIS) Gorj au controlat ieri grădiniţele cu program prelungit din municipiul Târgu Jiu. Aceştia au dispus conducerii unităţilor de învăţământ preşcolar construirea unor rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi, în caz contrar vor aplica amenzi usturătoare. Directorii sunt nemulţumiţi şi nu înţeleg motivele pentru care trebuie să facă acest lucru dacă nu au în unitate copii cu probleme locomotorii.

Conform directivelor trasate de inspectorii AJPIS Gorj grădiniţele trebuie ca în termen de o săptămână să construiască şi să instaleze în unitate rampă, balustradă şi toaletă pentru persoane cu handicap. Conducerile grădiniţelor cu program prelungit spun că municipalitatea este cea care ar trebui să efectueze acest lucrări. Mai mult, nu îşi explică utilitatea acestor rampe şi toalete în contextul în care în unităţile respective nu există copii cu dizabilităţi. “Am fost vizitată la Căminul cu program prelungit (grădiniţă) din Tg.Jiu de 4(patru) indivizi care aveau calitatea specială de inspectori la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Gorj care au întocmit un proces verbal prin care am fost somată ca în termen de o săptămână să construiesc şi să instalez în grădiniţă, rampă, balustradă şi toaletă pentru persoane cu handicap în sens contrar voi fi amendată cu o amendă uriaşă. Am încercat să le explic că în grădiniţă sunt înscrişi copii preşcolari cu vârsta între 3 - 6 ani şi nu avem nici un caz de copil cu dizabilităţi întrucât sunt instituţii specializate ale statului în acest sens. Totodată am încercat să le explic că acordarea fondurilor şi efectuarea lucrărilor administrative este apanajul Primăriei mun. Tg.Jiu, însă cei 4 inspectori foarte îngâmfaţi şi infatuaţi nici nu au încercat să mă asculte”, semnează directoarea grădiniţei în cauză, într-o sesizare transmisă redacţiei Pandurul.

Orice instituţie publică trebuie să aibă rampă

Reprezentanţii Asociaţiei Persoanelor cu Handicap le răspund directorilor grădiniţelor spunându-le că indiferent dacă au sau nu cazuri de copii cu astfel de probleme în instituţie, trebuie să se conformeze cerinţelor impuse de lege. “Fiecare unitate este obligată conform legii să aibă accesibilităţi pentru persoanele cu handicap. Chiar dacă nu au niciun caz de copii cu dizabilităţi, chiar şi la blocurile care se construiesc sunt obligaţi să fie construită rampă pentru persoanele cu handicap. Orice instituţie şi spaţiu public trebuie să aibă o rampă pentru persoanele cu handicap. Rampa trebuie să aibă un unghi de înclinare de maxim 8 grade, balustrade-mâna curentă trebuie să fie la o înălţime de 0,90 cm, trebuie să aibă minimum 1,20 lăţime”, a precizat Mircea Andrei, preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Handicap din Oltenia. 

Fârţă: Să facă adresă la noi

Pe de altă parte, reprezentanţii Direcţiei de Patrimoniu din cadrul primăriei Târgu Jiu, instituţia care are în administrare unităţile şcolare şi preşcolare, spun că vor rezolva problema dacă conducerile grădiniţelor vor solicita acest lucru. “Vom rezolva această situaţie fără niciun fel de problemă. Nu cred că am primit vreo cerere în acest sens. Directorii unităţilor de învăţământ trebuie să facă o adresă către noi şi fără discuţii vom face ceea ce trebuie”, a declarat Constantin Fârţă, directorul Direcţiei de Patrimoniu.

Vizualizări: 244

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: