Greblă trimis în judecată, şeful masonilor nu!

Direcția Națională Anticorupție a finalizat cercetările în cazul lui Toni Greblă și l-a trimis pe acesta în judecată, alături de afaceriști printre care nu se regăsește însă și șeful Masoneriei din România, Constantin Bartolomeu Săvoiu, cel care, în iarnă, era chemat de procurori pentru a da explicaţii cu privire la tentativa de încălcare a embargoului impus de Rusia produselor din Uniunea Europeană. Fostul parlamentar de Gorj are de dat explicaţii în faţa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, el fiind acuzat că a primit de la colegii din dosar sute de mii de lei pentru campaniile electorale sau pentru ferma de la Buduhala.

Acuzaţiile care i se aduc lui Toni Greblă sunt extrem de grave, mai ales că, până acum, fostul politician, avocat ca profesie, nu a avut vreodată probleme cu legea. El e acuzat de comiterea a trei infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, dar şi de constituirea unui grup infracțional organizat, precum şi fals în declaraţii în formă continuată (13 acte materiale).

Alături de fostul senator mai sunt inculpați și trimiși în judecată finul acestuia, Ion Bârcină, zis Dan Goeru, omul de afaceri Mihai Prundianu, gorjeanul Gheorghe Grecu și cetățeanul moldovean Victor Dolghi. Acuzaţiile în cazul lor merg de la cumpărare de influență până la constituirea unui grup infracțional organizat sau spălare de bani și complicitate la infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Banii finului

Toni Greblă a fost votat de gorjeni în 2008 și 2012 pentru a-i reprezenta în Senatul României, instituție în care a și deținut funcțiile de președinte și vicepreședinte al Comisiei Juridice. Acum procurorii anticorupție vin și spun că fostul senator de Gorj și-a finanțat campaniile electorale cu bani negri, primiți de la finul Bârcină, pe care îl ajuta, în schimb, în afaceri, deschizându-i ușile la diverse ministere și agenții pe la București. Bârcină ar fi finanțat fiecare campanie a lui Greblă cu câte 50.000 de euro, la care se adaugă și alte mici „atenții” primite de nașul de la Senat.

„În perioada 2010-2015, folosinţa gratuită, service-ul și asigurarea pentru autoturismul marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 euro;  în perioada 2010-2015, folosinţa gratuită a unui post telefonic înregistrat pe o firmă, în cuantum de 24.648,11 lei;  în 02.11.2011, suma de 1.200 lei; în octombrie 2012, materiale electorale pentru campania electorală privind alegerile parlamentare pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale, în cuantum total de 8.973,34 lei”, susţine DNA, la care se mai adaugă cei 100.000 de euro pentru cele două campanii electorale.

Banii pentru Buduhala

În perioada în care a fost parlamentar fostul senator a reușit să dezvolte o adevărată fermă la Buduhala, care în acte era condusă de Grecu, pe care Greblă îl avea angajat la Asociația Camera de Comerț și Industrie România - Japonia, prin intermediul lui Prundianu, care avea și partea lui din ferma respectivă. Grecu lucra la Buduhala, dar era plătit de „japonezi”, nefiind singurul, procurorii calculând un prejudiciu de circa 35.000 de lei. Greblă s-a declarat mereu nevinovat în toată această poveste, dar DNA îl acuză că în niciuna din declarațiile sale de avere nu a menționat cei 10.000 de mp de teren pe care îi are la Buduhala și pe care și-a ridicat ferma împreună cu Prundianu, un om de afaceri cu interese în zona energiei, fost asociat cu unul din fiii fostului judecător constituțional.

„În perioada 2009-2015, în calitate de senator (2008-2013) și ulterior judecător de Curte Constituțională (decembrie 2013-2015), inculpatul Greblă Toni a pretins și primit, direct și indirect, de la cumpărătorul de influență Prundianu Mihai mai multe foloase necuvenite în cuantum total de 481.276,42 lei, din care: 360.269,42 lei reprezentând investiții în curs consemnate în lista activelor unei societăți comerciale (un tractor cu remorcă și marfă aflată în custodie, respectiv contravaloarea a 80 de struți, materiale de tip tâmplărie PVC și alte materiale de construcție pentru reabilitarea clădirilor unei ferme din județul Gorj); 121.007 lei reprezentând cheltuielile salariale pentru un număr de șase angajați în perioada 2011 - 2015, pe firma Camera de Comerț și Industrie România – Japonia (care lucrau în realitate la ferma din Buduhala – Telești)”, menționează DNA.

ferma_grebla_2

Embargoul cu rușii

În urmă cu câteva luni dosarul lui Greblă a făcut vâlvă nu doar prin încercarea DNA de a-l încătușa pe fostul judecător constituțional, ci și prin informațiile conform cărora Greblă și alți amici de-ai săi au încercat să încalce embargoul impus de ruși produselor provenite din Uniunea Europeană. Acum despre povestea respectivă se vorbește destul de vag în comunicatul DNA. „Începând cu luna august 2014, inculpatul Greblă Toni a constituit un grup infracțional organizat împreună cu inculpații Bîrcină Ion și Dolghi Victor, având drept scop crearea unui mecanism de eludare a obligațiilor față de statul român în activitatea comercială de export produse alimentare către Federația Rusă prin interpunerea Turciei (stat care nu avea impuse sancțiuni economice de export, așa cum avea Uniunea Europeană din partea Federației Ruse pentru exportul de produse agro-alimentare). Acest mecanism avea ca premisă folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor de transport și comerciale falsificate (în sensul ascunderii provenienței reale a bunurilor – țară din Uniunea Europeană)”, susține DNA.

În povestea cu embargoul apărea trecând pragul la DNA și șeful masonilor din România, gorjeanul Constantin Bartolomeu Săvoiu, care are și cetățenie franceză și gradul de general și titlul de Mare Maestru și despre care acum procurorii nu mai spun nimic.

DISJUNGERE

Câţiva politicieni apăreau și ei în dosarul lui Greblă, pentru ei DNA dispunând formarea unor noi dosare. „Se dispune disjungerea cauzei față de suspecții Bîrcină Ion, Hăhăianu Horia, pentru celelalte infracțiuni în legătură cu care s-a început urmărirea penală. De asemenea, se va disjunge cauza în vederea continuării cercetărilor față de suspecții Iancu Iulian și Șova Lucian, ambii deputați cu funcție de conducere în partid”, mai menționează  DNA.

Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: