Ciurel, scos basma curată în dosarul Ponta - Şova?

Zvonul că Laurenţiu Ciurel, directorul Complexului Energetic Oltenia, nu mai este urmărit penal în dosarul contractelor de consultanţă de la Rovinari şi Turceni, nu este dezminţit de DNA. Biroul de presă a spus că nu poate răspunde la întrebarea dacă lui Ciurel i s-a schimbat calitatea în dosar, după ce în august anul trecut DNA anunţa începerea urmării penale a acestuia. În schimb, DNA a confirmat că fostul director financiar de la CE Turceni, Octavian Graure, este urmărit penal pentru abuz în serviciu.

Pe 20 august 2014 DNA a anunţat printr-un comunicat de presă că Laurenţiu Ciurel, fostul director de la Complexul Rovinari, actual director la Complexul Energetic Oltenia, este urmărit penal în dosarul în care era cercetat şi Dan Şova. DNA stabilise un prejudiciu de 84 de milioane de lei, provenit din afacerea Închiderea Conservarea Minelor (ICM) şi din adiţionalele semnate pe bandă rulantă de Ciurel cu Casa Şova. Pe surse a apărut informaţia că Ciurel nu mai are calitate în dosarul în care sunt urmăriţi penal şi Victor Ponta şi Dan Şova, deoarece a colaborat cu organele de anchetă. Lipsa unui răspuns ferm la întrebarea dacă a fost schimbată calitatea lui Laurenţiu Ciurel din acest dosar alimentează zvonurile. „În acest moment, nu va putem oferi mai multe detalii faţă de răspunsul pe care vi l-am transmis anterior“, susţine DNA.

Clar în cazul lui Graure, nu şi în cel al Ciurel

Procurorii au putut confirma că pentru Octavian Graure au dispus „punerea în mişcare a acţiunii penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit“. Documentele semnate de Graure sunt legate de partea din dosarul Şova referitoare la factura Electrica. Concret, este vorba de o factură de penalităţi emisă de Complexul Energetic Turceni către Electrica, pe 22 martie 2007, în sumă de 68.222.761,1 lei, reprezentând penalităţi de întârziere aferente perioadei 01.04.2004 – 31.12.2006. La vremea respectivă, din corespondenţa celor două companii de stat a rezultat că Electrica îşi asuma plata unor penalităţi, dar avea dubii că acestea au fost corect calculate. Din această cauză, a returnat factura, iar CE Turceni, condus pe atunci de Dumitru Ilinca, a dat Electrica în judecată. În scurt timp, la complex a fost numită o altă conducere, director general devenind Dumitru Cristea şi director financiar Octavian Graure. Cei doi au renunţat la proces, fără a avea împuternicire de la Consiliul de Administraţie în acest sens. În declaraţia de renunţare, cei doi precizează că împotriva Electrica va fi intentat un alt proces, prin Casa de avocatură Şova şi asociaţii, care a adus în buzunarele acesteia 960.000 de lei, sumă considerată prejudiciu de procurorii DNA.

Ziarul Pandurul a întrebat şi dacă mai sunt şi alte persoane din complexurile energetice care sunt urmărite penal în acest dosar. Răspunsul este: „În legătură cu celelalte persoane, în acest moment, nu vă putem pune la dispoziție alte informații, decât cele mediatizate prin comunicatele de presă nr. 1194/VIII/3 din 13 august 2014 și 1210/VIII/3 din 20 august 2014, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001“. Comunicatul DNA din 13 august se referă la urmărirea penală faţă de Dan Şova şi Dumitru Cristea, iar cel din 20 august la Laurenţiu Ciurel. 

ciurel_ce_oltenia

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: