Laurenţiu Ciurel, două ore la DNA. Ce le-a spus procurorilor!

Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia, a fost audiat, joi, la DNA Craiova, întrebările procurorilor fiind legate de contractul de livrare de cărbune la sârbi, prin firma BVA Coal SRL Constanţa. Audierile programate pentru luni, marţi şi miercuri, s-au prelungit şi joi, ultimul chemat la audieri fiind directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel. Potrivit unor informaţii, procurorii au fost interesaţi de neîncasarea garanţiei de bună execuţie, conducerea CEO pierzând cu bună ştiinţă 780.000 de euro. La intrare la DNA, Ciurel le-a spus jurnaliştilor că acest contract este cel mai bun din istoria companiei. 

Laurenţiu Ciurel a stat joi mai bine de două ore în sediul DNA Craiova, unde a dat declaraţii în dosarul "Cărbune pentru Serbia". Acesta a intrat la audieri la ora 12.00 şi a ieşit după ora 14.00. Dosarul se referă la contractul de livrare a 1,2 milioane de tone de cărbune către BVA Coal, o firmă de apartament din Constanţa, la 13 euro tona. CE Oltenia anunţase iniţial că participă la licitaţia din Serbia, unde putea obţine 35 de euro pe tonă, cu transport inclus, ulterior încheind un contract cu o firmă înfiinţată înainte cu trei săptămâni. Preţul de vânzare al tonei de cărbune a fost mai mic decât costul mediu pe companie în 2014, când a fost semnat contractul, şi nici nu s-a încasat garanţia de bună execuţie de 780.000 de euro.

Ce a spus directorul la DNA

Curtea de Conturi a estimat o pierdere de 8,4 milioane de lei din acest contract. Înţelegerea dintre BVA Coal SRL şi CE Oltenia a fost parafată în decembrie 2014, un an cu un cost de 65 de lei pe tona de cărbune, preţul din contract fiind de 58 de lei. În faţa inspectorilor Curţii de Conturi Laurenţiu Ciurel a spus că a încheiat în decembrie un contract la un preţ sub cost pentru că în 2015 costul va fi mai mic din pricina celor 3.000 de plecări din CEO. La intrarea la DNA, Laurenţiu Ciurel a declarat că acest contract cu BVA Coal a fost cel mai bun din istoria Complexului. ”Este cel mai bun contract de cărbune pe care l-am avut în istoria noastră. Toate celelalte contracte pe care le-am avut cu firme de stat au fost la un preț sub acesta. Am câștigat câteva sute de mii de euro, din păcate nu s-a putut finaliza. (…) Era o firmă de apartament, o firmă care nici nouă nu ne-a inspirat încredere, de aceea nici nu am făcut consorțiu cu ea și am preferat să facem licitație, cu publicarea în presă și să facem treaba asta fără o înțelegere prealabilă. (…) Atât cât a mers, contractul s-a desfășurat în condițiile din caietul de sarcini, în sensul că au plătit înainte, au fost bun platnici, până când, se pare, nici partea sârbă nu a mai luat cărbune de la ei”, a declarat Laurențiu Ciurel pentru Digi24 Craiova.

Mai mult, administraţia CEO a semnat două acte adiţionale la contract, prin care scrisoarea de garanţie bancară a fost înlocuită cu bilete la ordin, care s-au dovedit fără acoperire în bancă la scadenţa din 19 august, societatea pierzând 780.000 de euro. Acesta a fost, se pare, principalul subiect al audierilor. CE Oltenia s-a ales şi cu două procese după acest contract. Unul se referă la faptul că BVA a cerut în instanţă returnarea biletelor la ordin, acuzând compania că nu a avut capacitatea de livrare a cantităţii contractate la granulaţia de 60 mm. Un al doilea proces este cu privire la o factură de 2,2 milioane de lei penalităţi emisă de CE Oltenia, cei de la BVA susţinând că instanţa trebuie să stabilească cine a fost prejudiciat în acest contract.

ciurel_2

Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: