Şefii BVA Coal SRL, reclamaţi de Ciurel la Parchet

CE Oltenia a depus plângere penală împotriva BVA Coal SRL, reprezentată în relaţiile contractuale cu producătorul de energie de Lucian Mureşan. Motivul pentru care CEO a depus plângere este acela că firma a eliberat bilete la ordin fără acoperire. Este vorba despre cele opt bilete de 780.000 de euro, care ar fi trebuit executate pe 19 august, dar în conturile BVA Coal s-a găsit suma de 600 de lei, spun surse. Problema garanţiei de bună execuţie din contractul de livrare de cărbune în Serbia a fost analizată şi de procurorii DNA, care au audiat săptămâna trecută aproape 20 de angajaţi ai CE Oltenia.

După ce BVA Coal SRL a intentat două acţiuni în instanţă împotriva CE Oltenia, a venit rândul producătorului de energie să riposteze. În fapt, CE Oltenia a urmat o procedură uzuală în cazul unei firme care primeşte bilete la ordin fără acoperire, aşa cum s-a întâmplat cu BVA Coal SRL. Pe 19 august CEO trebuia să execute biletele la ordin emise de BVA Coal SRL în valoare de 780.000 de euro, dar în conturi s-au găsit doar 600 de lei, spun surse. În acelaşi timp, BVA Coal SRL a dat CEO în judecată, pe 18 august, şi cere restituirea biletelor la ordin pe motiv că nu se face vinovată de neîndeplinirea contractului şi, deci, nu trebuie să plătească garanţie de bună execuţie.

Însă vina aparţine CE Oltenia, care a modificat contractul cu BVA Coal SRL prin două acte adiţionale: unul care a prelungit termenul la care să depună scrisoarea de garanţie bancară, iar altul prin care s-a înlocuit scrisoarea de garanţie bancară cu opt bilete la ordin. Aşa cum se anticipa, biletele la ordin sunt nişte hârtii, scrisoarea de garanţie bancară reprezentând însă o certitudine că poţi recupera banii.

Modul în care CEO a renunţat la 780.000 de euro şi contractul de livrare a 1,2 milioane de tone de cărbune pentru Serbia, în ansamblul său, este investigat şi de DNA. Săptămâna trecută, circa 20 de angajaţi printre care şi directorul general Laurenţiu Ciurel au dat cu subsemnatul la DNA.

REACŢII

La intrare la DNA, Ciurel a spus că a avut cu BVA cel mai bun contract din istoria CEO, iar la câteva zile după audieri a declarat că „a fost bine“ şi că speră să se finalizeze repede dosarul.

lucian_muresan

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: