Greenpeace investeşte în producerea de energie verde la Gorj

Greenpeace România, cea mai cunoscută organizaţie non-guvernamentală care promovează conceptul de energie verde, investeşte la Gorj. Asociaţia sponsorizează o unitate şcolară din Rovinari pentru achiziţia şi montarea unui sistem de panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice. Energia produsă aici va ajunge în sistemul energetic naţional.

Şcoala nr.1 din Rovinari a beneficiat de o sponsorizare de circa 13.000 de euro de la Greenpeace pentru achiziţia şi montarea a circa 40 de panouri fotovoltaice de 250W. Panourile au fost deja achiziţionate şi urmează să fie montate pe acoperişul unităţii şcolare.

Conducerea unităţii şcolare spune că prin realizarea acestei investiţii costurile cheltuielile cu energia electrică se vor reduce substanţial. „Intenţia noastră este să scădem costurile la curent. În prezent plătim lunar circa 2100 lei la facturi, iar în lunile de iarnă depăşesc 3000 de lei. Sperăm să le reducem la jumătate aceste costuri, dacă reuşim să furnizăm şi în reţea, avem aprobare să furnizăm şi după aceea să se scadă din energia livrată. Vara avem şi vacanţă şi doar furnizăm în reţea. Investiţia nu este a noastră, am primit o sponsorizare din partea Greenpeace România. Ei au făcut publicitate pe internet. Am luat legătura telefonic, a venit un reprezentant, a văzut despre ce este vorba, după aceea ne-au trimis o ofertă şi că ne vor sponsoriza. Au achiziţionat panourile, le-au adus. Suntem în faza de obţinere a avizului de la CEZ de a monta acel contor cu dublu sens”, a declarat Romeo Prunescu, directorul Şcolii Nr.1 Rovinari.

Reprezentanţii unităţii şcolare au mai spus că, la începutul lunii iulie investiţia ar putea fi pusă în funcţiune dacă vor obţine în timp util toate avizele necesare. Problema cea mare o reprezintă avizul CEZ, fără de care investiţia nu poate fi dusă la bun sfârşit pentru că unitatea şcolară nu are în ce să înmagazineze energia produsă de panourile fotovoltaice. Costurile şcolii vor fi de circa 1000 de euro, ce reprezintă cheltuielile cu montarea contorului şi de racordare la sistemul naţional. 

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: