Concediaţii de la CE Oltenia riscă să piardă prima lună de şomaj

Cei circa 1750 de salariaţi CE Oltenia care au fost disponibilizaţi începând de marţi, 2 iunie, nu pot să-şi depună dosarele pentru obţinerea ajutorului de şomaj. Asta pentru că administraţia complexului nu emite adeverinţele cu vechimea şi stagiul de cotizare necesare la dosar. Responsabilii din CE Oltenia au şi o scuză pentru această întârziere şi spun că, teoretic, de astăzi ar putea fi emise. Cert este că fiecare persoană disponibilizată are la dispoziţie 10 zile calendaristice de la încetarea contractului individual de muncă pentru a depune dosarul la oficiul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) de care aparţine. Dată fiind întârzierea aceasta, conducerea agenţiei ia în calcul să cheme la serviciu în weekend angajaţii ca să proceseze în timp util aceste dosare.

Pe lista neagră a disponibilizărilor ce s-au făcut recent la nivel de CE Oltenia se regăsesc 1951 de persoane, spune Ion Ruşeţ, director în cadrul companiei. Cu data de 2 iunie au încetat raporturile de muncă la un număr de 1754 de salariaţi, asta pentru că au fost scoşi de pe listă 25 de salariaţi care au copii minori în întreţinere şi care s-ar fi pensionat după data de 31 mai 2017, alţi 18 salariaţi care au prezentat decizia de la Casa de Pensii Gorj prin care au dovedit că nu sunt pensionabili decât după data de 31 decembrie 2017. Mai sunt circa 150 care sunt în concediu medical şi la care nu le-au expirat preavizele, dar şi alţi câţiva care au primit preaviz mai târziu pentru că plecarea lor din unitate a fost la cerere, şi care vor încheia activitatea în companie până la finele acestei luni.

La nivelul judeţului Gorj sunt 1558 de angajaţi ai CE Oltenia care au fost disponibilizaţi. Cu data de 2 iunie doar circa 1440 ar fi trebuit să-şi depună dosarul de şomaj. Numai că nu au putut face acest demers, asta pentru că administraţia CE Oltenia nu a eliberat adeverinţele necesare la dosarul de şomaj. Şeful Departamentului Relaţii cu Comunitatea din cadrul CE Oltenia, Ion Ruşeţ, spune că de astăzi compania ar trebui să elibereze aceste documente, dar la AJOFM Gorj au comunicat că abia de joi, 4 iunie, vor face acest lucru. „Adeverinţele acelea cu venitul pe ultimele trei luni sunt valabile după încetarea raporturilor de muncă. Deci nu se pot da şi să fie înregistrate atâta timp cât eşti angajat. Teoretic, începând de miercuri, se vor elibera adeverinţe. Gândiţi-vă că astăzi (n.red. 2 iunie) au încetat raporturile de muncă la 1754 de salariaţi. Mai sunt în jur de 175 cei care fie şi-au întrerupt preavizul, fie au primit preavizele mai târziu, dar încetează raporturile până la finalul acestei luni”, a declarat Ion Ruşeţ.

Pot pierde stagiul de cotizare

Pentru a avea continuitate de la încetarea activităţii până la dobândirea ajutorului de şomaj, angajaţii disponibilizaţi trebuie să depună în termen de 10 zile calendaristice acest dosar. Cei care nu se vor încadra în acest termen vor avea o întrerupere pe perioada în care rămân descoperiţi. „Aceste persoane care vin să-şi depună dosarul de şomaj, din discuţiile pe care le-am avut cu cei de la CE Oltenia, începând de joi vor intra în posesia adeverinţelor necesare depunerii dosarului. Noi încercăm să ne organizăm cât mai bine, de exemplu la Mătăsari colega noastră va fi prezentă pe data de 4 şi pe 5 iunie, să preia dosarele de acolo. Cei care îşi depun dosarele în termen de 10 zile de la data desfacerii contractului de muncă vor fi puşi în plata indemnizaţiei de şomaj de la data desfacerii contractului de muncă, cei îşi care vor depune dosarele după cele 10 zile vor fi puşi în plata indemnizaţiei de şomaj de la data în care îşi vor depune dosarele de şomaj”, a declarat Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.

Acte necesare la dosarul de şomaj   

Angajaţii CE Oltenia care au fost disponbilizaţi trebuie să depună la dosarul de şomaj următoarele documente: buletin sau carte de identitate, certificatul de naştere şi căsătorie, unde este cazul, adeverinţa medicală de la medicul de familie care să ateste starea de sănătate, fie că sunt apţi de muncă sau cu restricţii medicale, adeverinţa de la Fisc cu veniturile, cartea de muncă, actul de studii al ultimei instituţii de învăţământ absolvite şi adeverinţele de la CE Oltenia, cea de vechime şi cea cu stagiul de cotizare. Cei care înregistrează venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, adică de 500 de lei, pot pierde indemnizaţia. Mai mult persoanele disponibilizate nu trebuie să aibă nici alte contracte de muncă în vigoare la momentul în care depun dosarul pentru indemnizaţia de şomaj.    

Programul AJOFM Gorj, dat peste cap

Conducerea AJOFM Gorj a spus că, din cauza întârzierii cu eliberarea adeverinţelor de către CE Oltenia, vineri va face o excepţie şi va avea program cu publicul, deşi în mod normal nu se primesc dosare de şomaj în această zi. Mai mult decât atât, angajaţii vor lucra peste program dacă va fi cazul şi chiar vor veni şi în weekend la serviciu pentru a procesa dosarele, nu şi pentru a le primi. În funcţie de agenţia de care aparţin, angajaţii CE Oltenia au fost repartizaţi astfel: Târgu Jiu - 462; Turceni - 105; Rovinari -392; Motru - 345; Mătăsari - 81; Târgu Cărbuneşti - 55. La Mătăsari, AJOFM Gorj deschide numai ocazional oficiul respectiv.

Vizualizări: 194

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: