Grefierii de la Târgu Jiu acuză condiţii grele de muncă

Zeci de grefieri din cadrul instanțelor de judecată de la Târgu Jiu au protestat vineri pe scările Tribunalului Gorj. Oamenii sunt nemulţumiţi de inechitățile salariale, dar și de volumul mare de muncă pe care trebuie să-l presteze zilnic. Mai mult, spun grefierii, nu sunt plătiți pentru orele suplimentare și nici nu pot să le compenseze cu timp liber.

Grefierii de la Judecătoria Târgu Jiu și Tribunalul Gorj au protestat timp de aproape o oră pe scările instituției, declarându-se nemulțumiți de condițiile de muncă. Oamenii spun că nu există spațiu pentru depozitarea dosarelor, schema de personal este subdimensionată, iar grefierii nu mai fac față ședințelor de judecată. Grefierii cer încadrarea altor persoane pe posturile lăsate vacante de colegii lor. ”Se muncește foarte mult peste orele de program, nu sunt plătite și se refuză în mod nejustificat reevaluarea schemelor de personal. De exemplu, la Judecătoria Târgu Jiu, de o lună avem două colege care au intrat în concediu prenatal și nici până la ora actuală nu s-au acoperit posturile, colegele mele grefier fiind obligate să intre și să asigure și aceste două complete. Sunt grefieri care intră de două ori în ședința de judecată săptămânal cu peste 40, 50 de cauze”, a spus Ion Păun, reprezentantul grefierilor de la Târgu Jiu.

Vor salarii egale
Inechitățile salariale între grefieri este o altă nemulțumire a oamenilor. Aceștia spun că salariul este calculat diferențiat de la un tribunal la altul. Un grefier arhivar ar câștiga cât un muncitor obișnuit, spun aceștia, în condițiile în care munca este mult mai grea. ”În sistemul nostru există foarte mari inechități salariale. De la un tribunal la altul, de la o curte de apel la alta, salariile au fost calculate în mod greșit. Un grefier cu aceeași gradație, aceeași vechime câștigă diferit. Eu am plecat din funcția de grefier arhivar și cunosc munca care se desfășoară acolo. Un grefier arhivar câștigă cât un muncitor, asta este o inechitate salarială”, a spus Valentin Bivolariu, grefier pe secția penală a Tribunalului Gorj. Tot vineri a avut loc un amplu protest al grefierilor la Ministerul Justiției dar și proteste mai mici la toate instanțele de judecată din țară.

Galerie foto



Vizualizări: 630

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: