Costoiu, audiat în dosarul de plagiat la șefei DNA!

Senatorul de Gorj Mihnea Costoiu, fost ministru delegat pentru învățământul superior, a fost audiat la Parchetul General în dosarul pe care procurorii l-au deschis după ce deputatul Sebastian Ghiță s-a autodenunțat pentru că ar fi participat la „aranjarea” raportului conform căreia șefa DNA Laura Codruța Kovesi nu ar fi plagiat în lucrarea sa de doctorat.

Ghiță a spus în momentul autodenunțului că, în 2012, împreună cu mai mulți demnitari din acea perioadă, printre care și Costoiu, a participat la măsluirea raportului comisiei care analizase lucrarea de doctorat a lui Kovesi.  Numele lui Costoiu a fost rostit în mod direct pentru implicarea în faptele respective și de către fostul președinte Traian Băsescu, fostul șef al statului spunând că șefa DNA a scăpat de acuzațiile de plagiat după ce „ s-a alergat prin țară după niște semnături”.

"În 2016, doamna Kovesi şi-a permis să ridice telefonul de convorbiri operative şi să sune la un demnitar român şi să-l ameninţe că dacă se reia cercetarea pe teza ei de doctorat vor fi arestări. Sunt constrâns de riscul ca respectivul demnitar să spună nu, eu doar semnalez gestul, nu dau nume. Poate fi ministru al Educaţiei, poate fi un om cu o altă funcţie înaltă... Telefoanele operative nu se înregistrează. Acolo se discută şi secrete de stat, nu numai interesele doamnei Kovesi (...) Am avut informaţii, dar nu probe, din 2014. Vă confirm că ştiam că Mihnea Costoiu a scris raportul de neplagiat şi că s-a alergat prin ţară după nişte semnături", susținea Traian Băsescu la România TV.

Numele lui Mihnea Costoiu apare însă nu doar în scandalul presupusului plagiat al lui Kovesi, ci și într-unul din dosarele Microsoft instrumentate de DNA. Parlamentarul gorjean a fost audiat ca martor când era ministru în Guvernul Ponta despre licențe de 9 milioane de euro acordate de Ministerul Educației în perioada în care el era secretar de stat, ancheta respectivă nefiind finalizată deocamdată. Ea vizează însă mai mulți demnitari din guvernările trecute, contractele cercetate derulându-se între 2001 și 2013.

Vizualizări: 412

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: