Executor judecătoresc după gratii

Vremuri grele pentru unul dintre cei mai cunoscuți executori judecătorești din Gorj, încătușat de procurorii anticorupție pentru fapte extrem de grave. Costinel Romeo Drăgan a ajuns marți în spatele gratiilor, după ce DNA Craiova a dispus reținerea sa pentru 24 de ore.

Drăgan este acuzat de săvârșirea a nouă infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care cinci în formă continuată). Anchetatorii spun că executorul judecătoresc s-a folosit în interes personal de banii pe care îi primea de la datornici în dosarele pe care le instrumenta. A ajuns să bage în buzunarele proprii sume mari de bani, pentru care acum va trebui să dea socoteală în fața instanțelor cu care colabora în calitate de executor.
„În perioada 2008 - 2015, inculpatul Drăgan Costinel Romeo, în calitatea sa de executor bancar și judecătoresc, prin nerespectarea atribuțiilor de serviciu, a dispus în mod abuziv de sumele de bani puse la dispoziție de datornici în dosarele de executare. Astfel, din conturile bancare deschise în acest sens, inculpatul a efectuat transferuri de bani în conturile personale, dar și ridicări în numerar. Mai mult, executorul judecătoresc, folosind mecanismul de fraudare de tip “suveică”, a utilizat o parte din banii încasați de la unii dintre datornici pentru a acoperi sumele de bani scadente, ce li se cuveneau unora dintre creditori. De precizat este faptul că, pentru toate aceste operațiuni bancare inculpatul Drăgan Costinel Romeo nu a întocmit nici un fel de documente justificative, iar prin nedistribuirea acestor sume conform destinației legale a fost produs un prejudiciu în dauna creditorilor implicați în procedurile de executare silită care se ridică la suma de2.784.943,20 lei”, arată DNA într-un comunicat de presă.
Ancheta procurorilor anticorupție nu ar fi trebuit să îl ia prin surprindere pe executorul judecătoresc întrucât acesta este de mai mult timp în atenția organelor de urmărire penală. În primăvara anului trecut procurorii Parchetului Curții de Apel Craiova au obținut de la instanță o decizie cu privire la redeschidere a urmăririi penale împotriva lui Drăgan. Acesta era acuzat atunci de delapidare, iar decizia instanței a fost dată chiar pe 1 Aprilie, sentința dovedindu-se acum că nu a fost deloc o păcăleală.
Dosarul a ajuns în cele din urmă pe masa procurorilor DNA Craiova, care au extins cercetările și au mărit capetele de acuzare la adresa executorului judecătoresc.
DATORII URIAŞE
Cu câteva luni în urmă, când Fiscul a făcut publică o listă cu datornicii din România, Drăgan figura pe poziția 910 în clasamentul respectiv, având la stat restanțe de peste 358.000 de lei, asta în ciuda milioanelor despre care spune DNA că și i-a însușit ilegal.

Vizualizări: 1,642

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: