Grevişti în subteranul minei Lonea

Valea Jiului are parte de un nou protest sindical, la o săptămână după mitingul organizat în centrul municipiului Petroșani, minerii fiind îngrijorați cu privire la viitorul lor. Luni dimineață ortacii de la Lonea au întrerupt lucrul și s-au blocat în subteran, anunțând că îl vor în mijlocul lor pe ministrul energiei, Victor Grigorescu, pentru a-i asigura că vor mai avea de lucru și peste câțiva ani.

Protestul ortacilor a fost început de cei din schimbul I, care au decis să nu lucreze, ci să rămână pe o galerie ce îi ducea spre abatajul unde trebuiau să exploateze huilă. La prânz la fel au procedat și cei din schimbul II, sute de mineri fiind blocați în subteran. Toți cereau un răspuns cu privire la soarta care îi așteaptă. „Or să vină și băieții de la schimbul III și cei de la IV și acolo o să stăm toți. Nu ieșim afară până nu vin dumnealor de la București, ca să vadă situația reală de aici de la noi. Să ne spună ce vor sa facă cu noi, că cei de la noi de la complexul energetic nu vor să vadă nimic”, a spus un ortac, în timp ce altul era de părere că toți șefii ar trebui să demisioneze. „Ei au salarii de sute de milioane în Consiliul de Administrație, în Parlament și-au tras pensii speciale care sunt cât salariul nostru, dacă nu mai mari, dar de noi nu interesează pe nimeni. Cum vine asta, stai 4 ani în Parlament și ei pensie specială mai mare decât am eu salariul după ce am muncit o viață în subteran? Iar acum noi să fim în faliment iar ei bine mersi la pensie!”, a spus ortacul.

         

„Un șut în fund”

Unul dintre liderii ortacilor protestatari este Vasile Păduraru. Luni dimineață i s-a făcut rău și a fost luat cu salvarea de la mină, fiind dus la UPU Petroșani. A refuzat însă cu semnătură să rămână internat și s-a întors printre oamenii săi, fiind convins că protestul se va accentua în perioada următoare, situația din Vale fiind dramatică. „M-au luat cu salvarea de aici că mi s-a făcut rău, dar am semnat la spital că nu vreau să mă interneze și m-am întors printre oameni. Trebuie să fiu alături de ei. Să vină șefii de la București și să ne spună dacă mai au nevoie de cărbunele din Valea Jiului sau nu. Dacă nu, să ne dea un șut în fund și să ne trimită acasă. Apoi om vedea noi ce s-o mai întâmpla”, a spus sindicalistul, în cursul după-amiezii de ieri mai mulți colegi de-ai săi anunțând că vor intra în greva foamei.

Petre Nica, președinte la Sindicatul Muntele și primvicepreședinte la Federația Națională Mine Energie, a avut discuții în ultimele zile cu ministrul Grigorescu despre situația din Vale, mai ales după mitingul pe care sindicatul l-a organizat cu o săptămână în urmă. Acum, falimentul pare cuvântul cel mai des rostit de cei din Vale, inclusiv de către liderii sindicali, cu toții sperând că nu se va ajunge totuși aici, deși în 1990 erau 70.000 de mineri, iar acum doar 5% mai sunt angajați, restul fiind disponibilizați. „Demersul acestora este unul care survine după ani de zile, timp în care noi ca organizaţie sindicală, am încercat prin toate posibilităţile legale să atragem Guvernului atenţia asupra situaţiei către care se îndreaptă Complexul Energetic Hunedoara. Nimeni nu a crezut că ajungem în insolvenţă şi, de altfel, nimeni nu crede că ajungem în faliment. Linia pe care funcţionează CEH-ul, din păcate, este aceea a falimentului. Toată lumea este imună, nimeni nu aude, nimeni nu poate. Până la urmă huila asta este a statului român şi statul român trebuie să decidă ce vrea să facă cu aceasta”, a spus Petre Nica.

Galerie foto


Vizualizări: 398

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: