Grupul nr. 5 de la Rovinari, gata în 2020

Repunerea în funcțiune a grupului 5 de la Rovinari, aflat în retehnologizare, este o prioritate națională. Ministerul Energiei urmărește îndeaproape investiția, care are ca termen de realizare septembrie 2020. Managerul CE Oltenia, Sorin Boza, spune că termenul ar putea fi cu șase luni mai devreme, dacă va face un credit pentru realizarea investiției. „Băncile ne roagă, dar nu mă arunc cu capul înainte”, a spus Boza, întrebat dacă societatea mai poate face credite, fiind destul de îndatorată.

Reabilitarea grupului energetic nr. 5 de la Rovinari va fi gata în 2020, a declarat într-un interviu secretarul de stat din Ministerul Energiei, Doru Vișan. „Am deblocat în acest an investiția de la Grupul 5 Rovinari, am finanțat din fonduri proprii începerea lucrărilor și, ceea ce este important, au avut loc săptămâna trecută primele discuții cu Eximbank și răspunsul a fost pozitiv, generat și de conjunctura actuală și de cash-ul CE Oltenia foarte bun. Termenul pentru ca acest grup să fie operațional, discutat și agreat în Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia, este 2020”, a spus Vișan.

În schimb, Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia arată în raportul pe primul semestru că investiția la grupul 5 Rovinari este întârziată. „La grupul energetic nr. 5 de la SE Rovinari, lucrările s-au realizat într-un ritm mai lent, datorită perioadei de timp friguros. Având în vedere că în anul 2017 a fost alocată doar suma de 50 milioane lei pentru realizarea lucrărilor, în trimestrul I din 2017 a fost necesară încheierea de acte adiționale la unele contracte încheiate pentru a limita valoarea lucrărilor pe care executanții trebuie să le realizeze în acest an”, se arată în raportul CS. 

Termenul de realizare poate fi redus cu șase luni

În primele șase luni ale anului, CE Oltenia a realizat doar 26% din investițiile planificate pentru întreg anul 2017. Sorin Boza, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, a spus că spus că situația actuală este mult mai bună decât cea consemnată la 6 luni: „Nu este adevărat că investițiile sunt la un minim istoric. Avem trei mari investiții, la grupul 7 Ișalnița, grupul 3 Turceni și grupul 2 Craiova care au ca termen de finalizare septembrie. Facturile vin la închiderea lucrării. Ca o estimare, la sfârșitul anului vom avea un grad de realizare de 85-87% din investițiile planificate”, a spus managerul Sorin Boza.

Cu privire la grupul 5 Rovinari, Boza spune că termenul este septembrie 2020. „Lucrarea este de 500 de milioane. Ne gândim să luăm un credit, pentru a reduce termenul de execuție cu șase luni”, a spus Boza. Grupul 5 Rovinari a fost oprit în anul 2014, având nevoie de retehnologizare. A mai funcționat cu aprobări până în aprilie 2015, dar lucrările de retehnologizare au fost aprobate abia în octombrie anul trecut. Întârzierea aprobării investiției s-a produs pe fondul unei cereri reduse de energie și a unui cash-flow redus, situația fiind complet diferită în acest an.

Vizualizări: 2,478

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: