„Gustă natura”. Abator şi fabrică de procesare a cărnii la Tismana

Un localnic din Tismana, plecat de multă vreme peste hotare, vrea să deschidă un abator şi o mică fabrică de procesare a cărnii în oraşul de sub munte. Proiectul se numeşte „Gustă natura” şi ar urma să fie implementat cu fonduri europene, în parteneriat cu crescătorii de animale din zonă.

Planurile cetăţeanului din Tismana, plecat de peste 15 ani în Italia, sunt de a înfiinţa o fermă de creştere a bovinelor, porcinelor şi ovinelor, dar şi un abator şi o mică fabrică. Gorjeanul vrea să promoveze carnea românească, de cea mai bună calitate, peste hotare.

Autorităţile locale din Tismana sunt entuziasmate de acest proiect.  „Aşteptăm, din nou, vizita la primărie a domnului Bratiloveanu, care a fost inclusiv la ministrul Agriculturii şi i-a cerut sprijin pentru înfiinţarea unui mic abator şi a unei făbricuţe de procesare. Este un proiect care se numeşte «Gustă natura» şi pe care şi-l doreşte în continuare. Domnul Bratiloveanu este actualmente în Italia, cu sprijinul unor parteneri din Italia, doreşte să-l implementeze în Tismana”, a declarat Marian Slivilescu, primarul oraşului Tismana.  

Autorităţile cred că o astfel de afacere ar ajuta substanţial comunitatea locală. „Asta ar însemna să se sacrifice în acel microabator animale crescute ecologic şi să se exporte cea mai mare parte a cantităţii, într-o primă fază, spre Italia, la preţuri mult mai bune decât le-ar obţine în ţară. Ca o consecinţă, se va impulsiona creşterea animalelor, tinerii se vor orienta cu mai multă încredere spre agricultură”, a mai spus primarul din Tismana.

Nu vor fi uitaţi deloc crescătorii de animale de pe plan local. „Ferma nu va fi doar cea construită în incinta sediului de producţie organizată, ci va fi şi în incinta gospodăriilor crescătorilor de animale, organizată şi administrată de crescători, cu condiţia de acceptare a normelor de creştere şi control”, se arată în proiect.    

Constantin Bratiloveanu ar urma să revină la Tismana, în circa 2 săptămâni, pentru continuarea discuţiilor. Autorităţile spun că acesta deţine deja terenul pentru investiţii, dar mai este nevoie de o extindere a reţelelor de apă. Autorităţile se tem cel mai mult de birocraţie în obţinerea avizelor. „Când se construieşte un abator în România, parcă s-ar construi o uzină nucleară”, a explicat primarul din Tismana.

Vizualizări: 3,506

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: