Guvernul dă o lege împotriva locuinţelor nesigure

Una dintre cele mai importante măsuri incluse într-un document redactat la nivelul Guvernului este crearea unui cadru legal care să interzică locuirea în structuri nesigure, prin promovarea unei noi Legi a locuinței.

Această nouă lege va impune evacuarea structurilor de locuit nesigure, dar legată de o clauză care să oblige primarii să sprijine persoanele evacuate, fie prin cazarea temporară a acestora în locuințe de necesitate, fie prin acordarea unor subvenții/vouchere care să acopere din costurile de închiriere a unei locuințe private.

"În cazul în care mutarea proprietarilor din locuințele nesigure (care reprezintă pericol pentru viața proprietarilor/locatarilor) nu este posibilă datorită refuzului proprietarilor, se propune instituirea unui mecanism de expropriere și consolidare a respectivelor locuințe", este măsura dură gândită la nivelul Guvernului.

În paralel, pentru a crește fondul de locuințe publice, Guvernul va stopa vânzarea locuințelor pentru tineri construite de Agenția Națională a Locuințelor (ANL). Totodată, pentru a reduce cheltuielile curente cu utilitățile și întreținerea locuințelor sociale, ocupate preponderent de familii cu venituri reduse, dar și pentru a putea construi mai multe locuințe sociale pe un anumit teren, Guvernul va reduce suprafețele minimale prevăzute de Legea 114/1996 în cazul acestor locuințe sociale. O altă măsură pregătită de Guvern este achiziția obligatorie de către autoritățile locale a clădirilor istorice vacante și neutilizate, pentru a crește stocul de locuințe publice disponibile.

Vizualizări: 337

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: