Guvernul Ponta, comparat cu un şef mai rău

Primarul din Bustuchin Ion Ciocea a explicat la Radio Infinit motivele protestului pe care l-a iniţiat alături de alţi două sute de primari din ţară împotriva Guvernului USL. Ciocea spune că este deziluzionat, dar speră că Victor Ponta va lua în seamă propunerile primarilor. Primarul a comparat Guvernul USL cu situaţia unui angajat care susţine schimbarea şefului care nu i-a plătit salariul de trei luni, iar cu noul şef lucrurile merg mai rău.

Reporter: Cum este cu acest protest al primarilor?

Ion Ciocea: Poate titulatura de protest poate să-i deranjeze pe guvernanţi sau pe premier sau vicepremier, dar nu cred că-i deranjează, pentru că noi am vrut să spunem şi am arătat că noi am pus guvernul acolo sus, noi am luptat şi am muncit şi că dacă au ajuns şi persoane care nu cunosc realităţile să le dăm idei prin care să fie sprijiniţi şi primarii. Până la urmă Guvernul e rodul muncii noastre. Cred că dumnealui a apreciat că am pus pe hârtie nişte lucruri.

Rep.: Dar despre insolvenţa primăriilor ce spuneţi?

I.C.: De ce să vii să mă declari pe mine insolvent, primăria Bustuchin şi pe primarul Ciocea, dacă acele fonduri nu mi le-a dat Guvernul. Guvernul avea obligaţia să-mi dea banii. Cei mai mulţi sunt primari PSD, pentru că noi am fost cei care nu ne-am primit banii pe aceste proiecte. Am spus, nu-i critic pe pedelişti, peneliştii stăteau la bară şi spuneau că trec la noi, că trec la ei şi au luat bani pe acele hotărâri. Guvernul a spus: licitează, încheie contractul şi fă lucrările. Unde a fost constructor puternic şi au lucrat şi au făcut de 10-15 miliarde, unde a fost constructor mai puţin potenţat au lucrat de 2-3 miliarde. Aşteptau să-i dea banii ca să lucreze. Ce vină are acel primar şi acea comunitate să intre în insolvenţă? Să intre ministerul respectiv sau Guvernul în insolvenţă. (...) Dacă vă uitaţi la acel venit pe impozitul agricol. Pe lângă faptul că noi colectăm acest impozit noi nu beneficiem de nimic, toţi banii vor ajunge la bugetul de stat. Dacă aş beneficia să zicem de 50% ar fi altfel. Vrem şi noi o cotă.

Rep.: Aţi afirmat că sunteţi deziluzionaţi de actuala guvernare.

I.C.:  E firesc să fim deziluzionaţi. (...) Această lege o dă un guvern de-al meu contra mea, atunci mă supăr. Acum aşteptăm să vedem dacă suntem băgaţi în seamă. (...) Dacă nu v-aţi lua salariul două luni, trei luni şi ar veni un nu şef şi dvs. l-aţi susţinut să ajungă şef şi merge mai rău atunci ce-aţi spune? Bravo? Cam asta este. Noi vrem ca decizia să fie la noi la comună.

Rep.: Şi dacă nu rezolvaţi nimic?

I.C.: Nu ne oprim aici. O să sesizăm forurile europene. De asta suntem primari şi am muncit.  

Rep.: Ce măsuri  ar trebui să ia Guvernul, rapid, pentru a schimba situaţia?

I.C.: Important e să înţeleagă şi să ţină cont de ce am scris şi să modifice acele legi.

Rep.: Ce se mai întâmplă cu redeschiderea Carierei Bustuchin?

I.C.: Ce este cert este că premierul şi Guvernul au spus că minerii nu pleacă acasă. Că le dă de lucru să dea cu sapa, că dau cu mătura, vor avea un loc de muncă, un salariu. În momentul în care lucrurile se vor îndrepta, asta aşteptăm, spre sfârşitul anului, începutul anului 2014 o să vină şi redeschiderea acestei cariere, de la Bustuchin. Până atunci ne gândim la păstrarea locurilor de muncă.

Vizualizări: 200

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: