Vintilescu: Postliceala Hypocrate nu face concurenţă UCB

Marian Vintilescu, directorul administrativ al UCB, vine cu precizări în ceea ce priveşte şcoala postliceală al cărui preşedinte este. Vintilescu spune că Institutul Universitar “Constantin Brâncuşi” nu are nicio legătură cu Universitatea „Constantin Brâncuşi” şi că nu este vorba de o concurenţă neloială. Admite că la specializarea asistent medical generalist din cadrul Şcolii Sanitare “Hipocrate” se pot înscrie şi cei care au promovat bacalaureatul, aşa cum de altfel absolvenţii se pot înscrie tot la aceeaşi specializare din cadrul UCB, dar pe studii superioare. Directorul general are pliante cu şcoala chiar pe biroul său din departamentul administrativ al UCB.  

Reporter: Care este situaţia cu această şcoală postliceală Hipocrate?  

Marian Vintilescu: Nu face parte din cadrul Universităţii, este o fundaţie non-profit cu membri fondatori, atâta tot, şi eu sunt preşedintele fundaţiei. S-a înţeles greşit probabil că este a Universităţii. Deci este o fundaţie cum funcţionează orice fundaţie, cu membri fondatori, cu capital exact pe legea fundaţiilor şi a asociaţiilor şi care are drept scop domeniul de învăţământ, domeniul de formare. Noi am înfiinţat o şcoală postliceală pe învăţământ preuniversitar, nu universitar. Nu poate fi vorba de concurenţă neloială atâta timp cât fundaţia are un scop foarte clar definit, învăţământul preuniversitar, poate chiar şcolar sau ca orice altă fundaţie.

Rep.: Puteţi fi şi director general administrativ al UCB şi preşedinte al fundaţiei?

M.V.: Vedeţi dumneavoastră, incompatibilitatea, ce are administrarea cu fundaţia?! Administrarea universităţii este una, iar fundaţia este cu totul şi cu totul altceva. Nu are scop lucrativ, este o fundaţie non-profit deci nu văd, dacă dumneavoastră vedeţi vreo incompatibilitate spuneţi-mi şi mie. Conform legii preşedintele unei fundaţii nu este retribuit, este o funcţie onorifică.  Adică o fac în timpul meu liber, este exact ca şi cum cineva mi-ar controla timpul meu liber. Nu-mi trebuie avizul senatului pentru aşa ceva, nu este pe nicăieri specificat că îmi trebuie. Nu am niciun beneficiu, dar am şi eu o vârstă şi trebuie să mă gândesc la viitor, pentru atunci când mă voi pensiona.

Rep.: Unde se vor susţine cursurile?

M.V.: Nu se fac cursurile la UCB. Noi avem alte spaţii închiriate, avem contracte de colaborare cu Spitalul Judeţean, contracte de colaborare cu alte şcoli postliceale, cu farmacii. La UCB există specializare de asistenţi, dar pe învăţământ superior, pe studii superioare. Nu există concurenţă neloială, nu se poate vorbi de concurenţă neloială. Concurenţa neloială este când ai acelaşi domeniu de activitate şi eşti la cele două întreprinderi, cum ar fi. Eu sunt retribuit la universitate pentru administrare, aici sunt preşedintele fundaţiei neretribuit, deci nu am nici în clin, nici în mânecă. Fundaţia a înfiinţat şcoala, şcoala are director, are consiliul ei, şcoala se coordonează şi este în domeniul privat. Scopul nostru este de a forma tinerii, în general cei care pică la bacalaureat. Sunt probleme, noi am căutat o nişă, adică să specializăm aceşti oameni care pe o anumită perioadă nu reuşesc să îşi ia diploma de bacalaureat. 

Rep.: Numai cei care au picat bac-ul pot să se înscrie la şcoala postliceală unde sunteţi preşedinte?

M.V.: Nu, se pot înscrie şi cei care au luat bacalaureatul. Pot spune că asistenţii care au finalizat o şcoală postliceală sunt mai pregătiţi practic decât cei care au finalizat studii superioare.

Rep.: Sunt şi profesori de la UCB care vor preda în cadrul acestei şcoli?

M.V.: Deocamdată nu ştim cine va preda, pentru că noi ne facem admiterea şi după acea vom stabili exact, în funcţie de ce iese după admitere, deci după toamnă vom stabili atunci ce profesori şi din ce domeniu vor fi profesorii respectivi. E posibil să fie şi profesori de la UCB din toamnă, dar vor cere aprobarea senatului daca va fi cazul. Lista cu profesorii am prezentat-o când am fost acreditaţi de ARACIP şi vom confirma din toamnă care sunt profesorii care predau la şcoală. Directorul şcolii postliceale este profesor la Căpreni, iar membrii fondatori sunt oameni cu responsabilităţi din judeţ. Nu contează cine sunt.

Vizualizări: 569

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: