Guvernul reduce drastic protecţia socială a disponibilizaţilor

Minerii şi energeticienii de la Complexul Energetic Oltenia vor beneficia de venit lunar de completare doar dacă societatea va da afară minim o mie de persoane. Guvernul a aprobat ieri o ordonanţă prin care acest ajutor de protecţie socială nu va fi acordat tuturor, ca până în prezent, ci doar acelor salariaţi care provin de la companii ce au în planul de disponibilizare concedierea colectivă a unui număr mai mare de 1.000 salariaţi.

Ordonanţa dată de Guvernul Ponta este interpretabilă deoarece nu se ştie dacă este vorba despre o mie de persoane pe an sau pe mai mulţi ani. Pe de altă parte, în situaţia în care o companie cu 990 de angajaţi dă afară 900 nu poate uza de această ordonanţă. "Începând cu data intrării în vigoare a ordonanţei, venitul lunar de completare prevăzut de OU 36/2013 se va acorda numai persoanelor disponibilizate în condiţiile stabilite prin această ordonanţă de urgenţă, din cadrul operatorilor economici reclasificaţi în sectorul administraţiei publice conform listei publicate de INS", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Planul de management întocmit de actuala conducere a Complexului Energetic Oltenia a fost construit pe un număr de şase sute de concedieri pe an, timp de cinci ani, rezultând trei mii de disponibilizări.

Colectiv de muncă al salariaţilor prevede şi acordarea de plăti compensatorii. Directorul Laurenţiu Ciurel a spus la un moment dat că sunt prea multe salarii, un maxim de 16 salarii, şi că ar trebui reduse pentru că nu sunt bani. 

VENITUL DE COMPLETARE

Venitul de completare este acordat lunar, pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de vechimea în muncă a persoanelor concediate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, respectiv pe 12 luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 -10 ani, pe 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 şi 15 ani, pe 22 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 şi 25 de ani, şi pe 24 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncă de peste 25 de ani.

CCM: PLĂŢI COMPENSATORII

De la 1 luna la 3 ani      –1 salariu mediu brut pe unitate;

De la 3 ani la 5 ani                 –4 salarii medii brute pe unitate;

De la 5 ani la 10 ani      – 8 salarii medii brute pe unitate;

De la 10 ani la 20 ani    – 12 salarii medii brute pe unitate;

De la 20 ani la 25 ani    – 14 salarii medii brute pe unitate;

Peste 25 ani         – 16 salarii medii brute pe unitate.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: