Minerii, în şomaj tehnic! Urmează ceva „mai rău”, spune Răuţ

Cei 750 de mineri de la Cariera Husnicioara vor intra de pe 2 septembrie în şomaj tehnic, dar nu se ştie până când. În comisia paritară, administraţia şi sindicatele au stabilit că până pe data de 15 septembrie. A urmat însă o şedinţă de Directorat, în care administraţia a decis că primele patru zile vor fi de şomaj tehnic. „Avem noi o idee pentru celelalte zile, dar nu o pot dezvălui acum. O vom prezenta sindicatelor în aceste zile”, a spus Aurel Medinţu, director Divizia Energie. Şi directorul de resurse umane, Ion Răuţ, a spus la un post de televiziune că nu exclude „ceva mai rău decât şomajul tehnic” pentru minerii de la Husnicioara.

Decizia de trimitere a minerilor în şomaj tehnic a fost luată ieri, în urma unei discuţii dintre administraţia Complexului Energetic Oltenia şi sindicatele din minerit şi energie. Părţile au stabilit zece zile lucrătoare de şomaj tehnic, timp în care se speră recuperarea unei părţi din datoria pe care RAAN Dr. Tr. Severin o are către CE Oltenia. „În Comisia Paritară s-a stabilit zece zile de şomaj tehnic, dacă s-a luat altă decizie în Directorat nu mai ştiu“, a spus Ion Ruşeţ, care a aflat de la jurnalişti că Directoratul a schimbat decizia.

Nu se ştie însă ce se va întâmpla după expirarea perioadei de şomaj tehnic. Problemele ar putea continua, pentru că, potrivit spuselor directorul adjunct de la Cariera Husnicioara, Florea Cită, Complexul Energetic Oltenia va opri livrările din cauza datoriilor foarte mari ale Regiei. În aceste condiţii, oamenii nu mai au de lucru, deoarece minerii din Husnicioara livrau doar pentru RAAN. Îngrijorat este şi liderul de sindicat Munteanu. „Decizia era luată de Directorat. Problema este că nu încasăm contravaloarea cărbunelui. RAAN e datoare 2000 de miliarde de lei vechi. Problema e la guvern, nu mai e la noi, la CEO“, a declarat Victor Munteanu, lider de sindicat de la Cariera Husnicioara.

Prim-vicepreşedintele Ion Ruşeţ a declarat că situaţia de la Husnicioara este grea şi trebuie găsite soluţii pentru aceşti oameni, după data de 16 septembrie, pentru că este greu de crezut că vor fi recuperate creanţele de la RAAN. O variantă ar fi ca şi minerii de aici să livreze către termocentralele din Gorj şi Dolj.

FĂRĂ PLATĂ

Surse sindicale susţin că ideea lansată în Directorat este trimiterea minerilor de la Husnicioara în concediu fără plată, după cele patru zile de şomaj tehnic. De altfel, directorul Ciurel a spus în mai multe rânduri, în primăvară, că nu este de acord ca oamenii care stau acasă să fie plătiţi. Şomajul tehnic le asigură salariaţilor 75% din salariu.

REACŢIE

Deşi de obicei îi place să îşi dea cu părerea pe probleme de minerit, atunci când veştile sunt proaste, preşedintele CJ Gorj Ion Călinoiu este mai rezervat în declaraţii. „Vă rog să nu mă mai introduceţi pe mine în dezbaterea unor probleme care ţin de luarea unor măsuri de eficientizare economică a CEO. Este o măsură care nu e nouă, s-a mai practicat”, a spus Ion Călinoiu la Radio Târgu Jiu.

Vizualizări: 219

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: