Hotărâri pentru stabilirea despăgubirilor pentru proprietarii din Runcurel

Comisia pentru aplicarea legii 255 constituită la nivelul primăriei Mătăsari a emis primele hotărâri de stabilire a despăgubirilor pentru expropriaţii din satul Runcurel. Un număr de 12 de proprietari de terenuri afectați de activitatea minieră a carierei Jilț Nord au aflat ce sumă primesc drept despăgubire pentru că le-au fost luate, prin lege, imobilele.

Comisia, formată din reprezentanți ai primăriei Mătăsari, de la Oficiul de Cadastru, Instituția Prefectului și Complexul Energetic Oltenia, a încheiat în data de 20 mai un număr de 12 hotărâri de stabilire a despăgubirilor pentru anumiți proprietari de imobile din Runcurel, sat ce va fi ras de pe harta județului pentru continuarea activității la cariera Jilț Nord. Astfel au fost stabilite sumele pentru fiecare proprietar în parte, în funcție de tipul de imobil, dar și de suprafața deținută.
În respectivele hotărâri se arată că proprietarii au acceptat sumele care le-au fost oferite. Deocamdată, astfel de hotărâri au fost date doar pentru proprietarii de terenuri, nu și pentru cei cu case. Sumele care au fost avizate de comisie pleacă de la 2800 de lei pentru o suprafață de 700 mp, ajungând până 106.000 lei pentru 26.000 mp. În hotărâri se arată că respectiva comisie poate revoca pentru "motive temeinice", însă fără a explica ce fel de motive ar putea conduce la un asemenea deznodământ. De asemenea, se mai arată că "eventualele litigii amână eliberarea despăgubirilor" și că persoana expropriată nemulțumită de cuantumul despăgubirilor se poate adresa instanței judecătorești.
Pe culoarul de expropriere sunt prinse și zeci de case. Proprietarii sunt decisi să nu renunțe la locuințe în orice condiții și vor și plata uzufructului pentru culturile de pe suprafețele cultivate. Două organizații de mediu ,dar și 18 proprietari din zonă au dat în judecată Guvernul pentru anularea hotărârii care permite aceste exproprieri de utilitate publică.

Vizualizări: 1,079

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: