Iadul din vârful muntelui

Șase vile de lux au fost făcute scrum chiar sub ochii pompierilor marţi noaptea. Echipele de intervenţie au rămas pe drumul de acces spre locul dezastrului, mașinile ISU Gorj picând una după alta din cauza vechimii. Mult mai repede a ajuns păgubitul, proprietarul fiind un om de afaceri din Pitești, care își estimează paguba la un milion de euro. Din primele cercetări focul a pornit de la un scurtcircuit la o centrală termică. Proprietarul dă vina pe autorităţi pentru dezastrul de la Rânca.

După acest incendiu, prefectul Andrei intenţionează să disloce la Rânca o mașină de pompieri pentru a evita astfel de situaţii.

 

La ora 20.30, omul de afaceri Maxim Tănase spune că a sunat din Pitești la 112 și a anunţat despre incendiul care a izbucnit la una dintre cabanele sale. După două ore și jumătate, acesta ajungea la Rânca, iar din partea pompierilor un echipaj se chinuia să stingă ditamai vâlvătaia cu un furtun, un al doilea echipaj reușind la acea oră să se apropie de locul incendiului. Era prea puţin pentru că focul făcuse scrum totul. Șase vile de vacanţă, clasifi cate la 4 și 5 stele, au fost mistuite fără ca pompierii să reușească să limiteze nenorocirea.

Toate construcţiile erau din lemn de brad, aveau subsol, parter, etaj și mansardă, erau extrem de bine aranjate și, de acum încolo despre ele se mai vorbește doar la timpul trecut, poze cu ele așa cum erau înainte mai existând doar pe paginile de Internet unde omul de afaceri își făcea cunoscute oportunităţile.

În câteva ore cele șase pensiuni s-au făcut scrum, Maxim Tănase dorind să creeze la Rânca un complex care să le asigure turiștilor tot confortul necesar. Unul dintre amicii acestuia, Leo Diaconu, a asistat neputincios cum toată afacerea de un milion de euro s-a năruit în câteva clipe. „Eu am fost aici încă din perioada în care le-a construit. Știu cât a pătimit pentru ele și cât sufl et a pus ca să le facă. Erau vile de 4-5 stele, erau de lux, ce găseai în ele nu mai vezi altundeva. E incredibil însă că mașinile pompierilor nu au reușit să ajungă să stingă un asemenea incendiu. Dacă vedeţi că se stropește pe undeva cu apă și e lichidat focul îmi arătaţi și mie”, spunea prietenul patronului. La rândul său, Tănase e convins că, într-o ţară normală, o asemenea pagubă nu se producea. „Nu pot să cred că am ajuns eu din Pitești înaintea pompierilor din Târgu Jiu. Puteau fi salvate cel puţin 4 din cele șase. Îi mulţumesc domnului ministru de interne pentru cum îi instruiește pe pompieri și pentru dotările pe care le au aceștia. Eu am venit aici să investesc bani, să dezvoltăm zona și cu ce m-am ales? Cu ce se alege cineva care vrea să facă o afacere în Rânca? Fac autorităţile ceva pentru noi? Eu nu cred că fac ceva. Lemnul din cabanele astea avea patru straturi de protecţie și era inclusiv ignifugat. Nu ardea decât după ce stăteai cu fl acăra pe el timp de 5 minute. De ce au ars 6 cabane în condiţiile astea? Vom vedea pentru că eu nu am de gând să las lucrurile așa”, ne-a precizat patronul argeșean.

 

Pompierii s-au rărit pe drum

Pompierii au ajuns cu greu în vârful muntelui, trei echipaje, două de la Garda de Intervenţie Novaci și unul de la Serviciul de Voluntari Polovragi, abandonând lupta cu fl ăcările pe drumul de acces spre vârful muntelui. „Sunt temperaturile extrem de scăzute de aici din munte, dar și tehnica noastră de intervenţie este învechită. Mă refer aici la cele două autospeciale de la Garda de Mediu Novaci, care s-au defectat pe drum, în locul lor fi ind trimise trei autospeciale de la Târgu Jiu. În momentul în care forţele au ajuns aici s-a adoptat un dispozitiv circular pentru protecţia restului de cabane și așa am evitat extinderea focului la clădirile din vecinătate”, a explicat reprezentantul pompierilor.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: