În cât timp expiră punctele de penalizare pentru şoferi în  2021

Și în acest an, 2021, unul dintre cele mai căutate subiecte pe internet legate de şoferi este: când expiră punctele de penalizare date de polițiștii rutieri? Revista Pro Motor a făcut o statistică a subiectelor cele mai căutate de şoferi pe internet.

Pro Motor îi informează pe cei care au fost trași pe dreapta și au primit amendă, că şi anul acesta Codul Rutier este destul de clar în privința abaterilor. Acesta prevede că, la acumularea a 15 puncte de penalizare se suspendă dreptul de a conduce pentru 30 de zile. Puncte sunt anulate la împlinirea termenului de 6 luni de la data constatării contravenției.

Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune astfel: a. pentru o perioada de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârșit contravenții care cumulează 15 puncte de penalizare; b. pentru o perioada de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce.

În cazul în care conducătorul de autovehicul sau tramvai savârșește, într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou, o noua fapta, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile. Punctele de penalizare se anulează la împlinirea termenului de 6 luni de la data constatării contravenției. Suspendarea exercitării dreptului de a conduce anulează toate punctele de penalizare acumulate până în acel moment.

Guvernul a decis, printr-o ordonanță de urgență, plafonarea punctului-amendă la suma de 145 de lei, a mai informat sursa citată. Ultima creștere a sa a avut loc în anul 2017, atunci când a ajuns de la 125 la 145 de lei. Clasele de sancțiuni în 2021 sunt: clasa I: 2-3 puncte-amendă; clasa a II-a: 4-5 puncte-amendă; clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă; clasa a IV-a: 9-20 de puncte-amendă; clasa a V-a: 21-100 de puncte-amendă.

Vizualizări: 5,462

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: