În ce perioadă trebuie să plantați ceapa pentru anul viitor!

Gospodarii care au recolte bune de ceapă știu că e bine să pregătească de acum terenul și să planteze ceapa. Dacă plantezi ceapa toamna, înaintea apariției înghețului, ai șanse să  crești ceapă mai mare, mai bună și mai gustoasă.

Majoritatea grădinarilor de ocazie sunt foarte familiarizați cu plantarea cepei primăvara. Dar specialiștii au dovedit că  toamna este de fapt cel mai bun moment pentru a pune ceapa în pământ. Plantarea de toamnă are câteva avantaje mari față de plantarea de primăvară, iar rezultatele sunt mult mai bune dacă plantați toamna.

Plantarea de toamnă oferă cepei un avans în creșterea și stabilizarea rădăcinilor. Și pentru că au mai mult timp în sol, cepele pot crește cu ușurință mult mai mari. În plus, solul este deja la temperatura perfectă pentru germinare rapidă sau încolțire toamna, lucru cu care ceapa se luptă adesea în primele luni de primăvară.  La începutul primăverii, solul încă nu s-a încălzit suficient pentru ca ceapa să germineze și să crească rapid. Dar toamna, temperatura solului este perfectă pentru încolțire. În plus, nu trebuie să vă faceți griji că toate acele ploi de primăvară se încurcă cu datele de plantare sau vă putrezesc recolta în sol rece.

Totuși, adevărata magie pentru ceapa plantată din toamnă are loc în timpul iernii. Pe măsură ce se inactivează, ceapa se răcește în solul rece, de iarnă, și dezvoltă o aromă mai bună și mai intensă.

Puteți cultiva ceapa din arpagic sau din semințe, dar funcționează mult mai bine să folosiți arpagic atunci când plantați toamna. 

Lunile octombrie – noiembrie sunt așadar ideale pentru a planta ceapa pentru anul următor, mai ales că acum este destul de cald pentru aceată perioadă a anului.

Plantarea cepei de toamnă trebuie făcută până când temperaturile de afară scad sub 8 grade Celsius. Dacă toamna este răcoroasă și acest prag apare înainte să fi apucat să plantați arpagicul, amânați înființarea culturii până la primăvară.

Dacă toamna în zona dumneavoastră este instabilă, încercați să împărțiți ceapa în două. Plantați primii bulbi la mijlocul lunii octombrie,iar restul la începutul lunii noiembrie. Opriți plantarea arpagicului după apariția înghețului – bulbii pur și simplu vor îngheța și nu vor răsări la primăvară.

Galerie foto



Vizualizări: 20,837

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: