Încă o pădure întreagă tăiată „din greşeală”. „Au ras tot!”

La câteva luni după ce instanțele i-au condamnat definitiv, cu suspendare, pe doi angajați ai Ocolului Silvic Tismana pentru că le-au permis unor muncitori să taie „din greşeală” o pădure, iese la iveală că şi la Ocolul Silvic Târgu Cărbuneşti se întâmplă astfel de „greşeli”. Peste 600 de arbori din pădurea unui gorjean au fost tăiați acum aproape un an de angajații ocolului silvic, proprietarul fiind însă cel amendat pentru că nu şi-a asigurat paza, adică nu a încheiat un contract cu pădurarii care i-au ras pădurea. În cele din urmă, reclamațiile păgubitului au fost luate în seamă şi polițiştii au deschis o anchetă.

Nicolae Ciulavu este din Stăneşti, dar are pădurea moştenită pe raza comunei Licurici, distanța dintre cele două localități făcându-l pe proprietar să treacă destul de rar pe la „moşie”. Anul trecut, în luna aprilie, a fost pus în posesie, cu toate actele în regulă şi de față cu toate autoritățile care ani de zile l-au purtat pe drumuri. A mai trecut pe la pădure în această primăvară ca să descopere că pe terenul său mai sunt doar cioatele a sute de arbori.

Şi amendat, şi cu pădurea tăiată!

Bărbatul a aflat că, în septembrie, pădurarii au ras pădurea considerând că este una a Ocolului Silvic. Prima reclamație pe care a făcut-o la Garda Forestieră Vâlcea i-a adus lui Ciulavu şi amenda de 1000 de lei pentru că nu şi-a asigurat paza, asta în condițiile în care paza este gratuit asigurată de ocoalele silvice. Bărbatul a plătit amenda şi a continuat să depună la plângeri pe la toate instituțiile statului, convins fiind că i se face o nedreptate.

Număratul cioatelor şi al greşelilor

Ciulavu a reuşit miercuri să ajungă pe proprietatea sa împreună cu reprezentanți ai Poliției, Gărzii Forestiere şi ai Ocolului Silvic, imaginea fostei păduri fiind una dezolantă. Cioatele trebuiau inventariate bucată cu bucată pentru ca proprietarul păgubit să poată apoi să ceară daune. Vrea să aducă aici un expert şi să îşi primească banii de la cei care i-au ras pădurea. „Nu au mai lăsat nimic. Au ras totul. Mai sunt doar cioatele, deşi dumnealor, pădurarii, sunt cei care trebuiau să protejeze pădurea. E cam ultimul tezaur pe care cred că îl mai are țara asta şi văd că se distruge în fiecare zi. Eu nu am luat o creangă de aici pentru că mă ardeau cu amenzi dacă mă prindeau, dar dumnealor au putut să taie o pădure întreagă. Nu m-aş fi supărat dacă era vreun necăjit din sat care lua o căruță ca să se încălzească, dar dumnealor s-au îmbogățit pentru că doar de aici înțeleg că au vândut lemne de vreo 5 miliarde de lei vechi. Sunt bani mulți şi eu am primit o amendă pentru că nu am făcut contract cu ei la timp”, spune proprietarul.

Scuza pădurarilor: o eroare!

Pădurarul Petre Vătafu a participat la operațiunea de numărare a cioatelor, el spunând că pădurea a fost tăiată pentru că proprietarul nu şi-a delimitat în nici un fel proprietatea. Asta i-ar fi indus pe pădurari în eroare, deşi ei au semnat pe documente atunci când l-au împroprietărit pe Ciulavu şi, ca urmare, se presupune că ştiau situația din teren. „A fost o greşeală pentru că nu au fost semnele parcelare la terenul dânsului şi am tăiat-o. Am avut parchet aici, deci s-a tăiat cu acte în regulă, dar a fost o eroare”, spune Vătafu. Întrebat totuşi dacă Ciulavu putea să taie vreun lemn din pădurea sa, pădurarul spune un categoric „nu”.  Pe principiul că „cine nu munceşte nu greşeşte”, pădurarii au tras din greu şi au mai comis o greşeală. Au ras şi pădurea proprietate a unui vecin a lui Ciulavu, care a descoperit însă „greşeala” la timp. Omul avea pădurea bine delimitată, dar chiar şi aşa arborii tot au fost raşi. „A mai fost un proprietar, care şi-a delimitat pădurea. Dumnealui şi-a ridicat masa lemnoasă şi la fel procedam şi cu domnul Ciulavu dacă avea pădurea delimitată, că altfel nu se întâmpla ce s-a întâmplat”, spune pădurarul.

ANCHETĂ

Nicolae Ciulavu este pensionar şi, ca urmare, a avut timp să depună plângeri pe la toate instituțiile statului de la care aşteaptă să i se facă dreptate. IPJ Gorj a confirmat, prin purtătorul său de cuvânt, Miruna Prejbeanu, că este în lucru un dosar penal în care sunt făcute cercetări pentru fapta în sine. Infracțiunile vizate sunt cele de tăiere ilegală, sustragere de material lemnos şi abuz în serviciu. Vinovații vor fi stabiliți la finalul anchetei, când proprietarul aşteaptă să fie şi despăgubit pentru arborii fără care a rămas, numai vreo 600 şi ceva la număr.

Galerie foto



Vizualizări: 3,549

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: