Încă un olimpic vrea să plece din țară: Francezii au altă mentalitate!

O tânără de 18 ani din Motru a reușit să se claseze pe locul trei la Olimpiada Națională de Limba Franceză și este pe punctul de a intra în lotul internațional. Cătălina Laura Pinoșanu este elevă a Colegiului ”George Coșbuc” din Motru și este al patrulea an consecutiv când participă la Olimpiada națională de franceză.

Este îndrăgostită de limba franceză, a vizitat deja de două ori Franța și cu puțin noroc va reprezenta România la Olimpiada Internațională ce va avea loc în Bulgaria, în luna octombrie. Cătălina Pinoșanu participă de patru ani la astfel de competiții și a obținut până acum două mențiuni speciale, iar de curând locul III la Olimpiada Națională de Franceză. ”De mic copil mi-a plăcut accentul iar apoi am descoperit literatura și cultura franceză. Studiez franceaza din clasa a III-a iar prima dată la olimpiadă am mers în clasa a VIII-a. Olimpiadele sunt un lucru bun, putem învăța din fiecare câte ceva pentru că ne obișnuim cu stresul și cu presiunea și învățăm să ne gestionăm emoțiile. O altă parte bună este că întâlnim alți tineri din alte județe cu aceleași pasiuni și chiar mi se pare foarte interesant”, a spus Cătălina Pinoșanu.

”Îmi plac francezii pentru că sunt relaxați”

Tânăra a vizitat deja de două ori Franța, prima dată printr-un proiect european, iar a doua oară a fost selectată să reprezinte România la un festival de film. ”Festivalul de film a fost anul acesta în ianuarie, am făcut parte dintr-un juriu neprofesionist cu 13 copii din 13 țări europene. Am avut parte de o experiență foarte frumoasă, ceea ce îmi place cel mai mult e faptul că sunt foarte relaxați și pun foarte mare accent pe timpul lor liber, au altă mentalitate față de noi. Mi-ar plăcea să locuiesc acolo, mi-ar plăcea mai ales pentru că deja știu limba și mi-ar fi mai ușor”, a spus Cătălina Pinoșanu. Despre limba franceză, Cătălina spune că îi cunoaște toate secretele dar i-a luat ceva timp să ajungă aici. ”Mi-a plăcut foarte mult să citesc, am citit foarte multe cărți. Am învățat întâi gramatica și citeam o carte pe săptămână ca să pot să asimilez vocabular. Acum nu mai am chiar atât de mult timp dar în general citesc, chiar citesc mult”, a mai spus tânăra Cătălina Pinoșanu.

Vizualizări: 3,313

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: