Încă zece blocuri din Târgu Jiu intră în reabilitare

Primăria municipiului Târgu-Jiu va primi fonduri suplimentare pentru reabilitarea termică a încă 10 blocuri. Deşi în primă fază doar 21 de blocuri au fost cuprinse în Programul naţional de reabilitare termică a locuinţelor, lipsa de interes a altor primari din ţară a adus banii la Târgu-Jiu. Anul viitor vor mai fi reabilitate alte 100 de blocuri.

Reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu se întâlnesc astăzi cu guvernanţii pentru a stabili sumele suplimentare ce urmează a fi alocate  pentru reabilitarea termică a blocurilor din oraş. Această suplimentare este posibilă ca urmare a întocmirii documentaţiei într-un interval de timp foarte scurt. Guvernul a tăiat din fondurile alocate altor oraşe, din cauză că primarii au întârziat cu depunerea documentaţiei. Printre oraşele cuprinse pe lista redistribuirii fondurilor suplimentare se află şi Târgu Jiu. În primă fază vor fi reabilitate termic 21 de blocuri construite după proiecte elaborate în perioada 1950-1990. Primăria a încheiat până în prezent peste 100 de contracte de mandat cu asociaţiile de proprietari, în perioada imediat următoare fiind stabilite toate blocurile ce ar putea beneficia de acest program.

Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu, a declarat: „Încercăm să includem cât mai multe blocuri în acest program. Aşteptăm să vedem ce refinanţare vom primi, după care vom demara procedura pentru licitaţii. Având contractele de mandat semnate vom da drumul la licitaţii. Trebuie să ne grăbim deoarece se intră în sezonul rece, iar guvernanţii lucrează pe principiul «Primul venit, primul servit». La noi Programul naţional de reabilitare termică a locuinţelor s-a derulat repede”.

Perioadă de licitaţii

În această perioadă se derulează procesul de licitaţii. Pentru fiecare bloc în parte, mai multe firme şi-au depus oferta, iar licitaţia are loc la asociaţiile de proprietari. Ramona Evulescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei, a precizat: „Licitaţiile se vor termina la sfârşitul săptămânii viitoare. În cazul în care nu vor exista contestaţii lucrările de execuţie vor fi demarate cel mai târziu la 1 octombrie”. Pentru fiecare bloc vor fi stabilite, în funcţie de necesităţile care se impun, lucrările ce vor fi executate. Lucrările de intervenţie pot consta în izolarea termică a pereţilor exteriori, înlocuirea ferestrelor şi a uşilor exterioare existente, inclusiv tâmplăria aferentă accesului în blocul de locuinţe, cu tâmplărie performantă energetic, termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planşeului peste ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei, izolarea termică a planşeului peste subsol.

35 de miliarde alocate pentru 21 de blocuri

Guvernul a alocat pentru izolarea termică a celor 21 de blocuri, incluse în program, suma de 35 miliarde de lei. Finanţarea lucrărilor de intervenţie se asigură în proporţie de 50% din alocaţii de la bugetul de stat, 30% din fondurile aprobate anual cu această destinaţie în bugetul local şi 20% reprezintă contribuţia proprietarilor. Sumele diferă de la bloc la bloc. Ele ar putea scădea în urma expertizelor energetice pentru apartamentele ce sunt deja dotate cu ferestre termoizolante.

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: