Mizeria persistă la marginea oraşului

La periferia municipiului Târgu Jiu a apărut o nouă gropă de gunoi. Resturi alimentare, pet-uri, cadavre de animale, canapele, fotolii, pungi de plastic şi multe altele pot fi găsite aruncate în zona în care ar trebui depozitat doar moluzul şi peste toate, o insuportabilă duhoare. 

 Deşi gropile de gunoi neconforme ar fi trebuit închise de peste o lună de zile, la Târgu Jiu Primăria a înfiinţat un depozit de gunoi ilegal. Edilii locali s-au gândit să umple vechea albie a Jiului, paralelă cu strada Termocentralei, cu deşeuri rezultate din demolări. Fără a se osteni să posteze un panou cu ce e permis să arunci şi ce nu, fără a agaja un om – doi care să supravegheze zona, vechea albie a Jiului s-a transformt rapid într-o veritabilă groapă de gunoi neecologică. 
 Marius Ionescu, director tehnic în cadrul Primăriei Târgu Jiu, spune că Poliţia Comunitară ar trebui să asigure paza zonei. „Poliţia Comunitară se ocupă de zona respectivă. Dacă sunt depistate maşini sau persoane care depozitează alt gen de gunoi, poliţiştii comunitari îi sancţionează sau îi dirijează către depozitul ecologic. Sunt multe zone în oraş pe care noi le salubrizăm, iar noaptea se depozitează tot felul de resturi. Dacă va fi nevoie, pe timp de noapte vom face puncte fixe de pază”, spune Ionescu. 

Groapa de gunoi ne scapă de ţânţari

 Ionescu se contrazice în declaraţii cu Gheorghe Sanda, directorul coordonator al Gărzii de Mediu Gorj. „O să discut cu domnul primar sau cu directorul tehnic al Primăriei să găsim o modalitate de asigurare a pazei în zona respectivă”, declară Sanda. Din punct de vedere legal, Primăria Târgu Jiu nu avea voie să recurgă la acest artificiu. Pentru orice demolare este necesară autorizaţie. Depozitarea deşeurilor din construcţii pe domeniul public, pentru redarea în folosinţă a unor suprafeţe afectate, este posibilă, dar fără încălcarea normelor de protecţie a mediului, sarcină prea dificilă pentru managerii Primăriei Târgu Jiu. „În zona CET este o zonă de depozitare a moluzului stabilită de Primăria Târgu Jiu. Am avut o discuţie cu primarul Florin Cârciumaru care m-a asigurat că se mai pot depozita deşeuri în zona respectivă”, a adăugat şeful Gărzii de Mediu Gorj. 
 Marius Ionescu spune că s-a luat măsura de a se depozita în fosta albie a Jiului materiale de construcţii pentru a înălţa zona şi a scăpa de ţânţari. „Acest depozit pentru materiale de construcţii a fost creat pentru a scăpa de problemele pe care le aveam în zonă. Materialele de construcţii vor umple albia Jiului şi vom scăpa de tânţarii şi de vegetaţia de acolo”, susţine directorul tehnic al Primăriei Târgu Jiu.  

Garda de Mediu a aplicat o singură sancţine 

 O singură sancţiune a fost aplicată de Garda de Mediu celor care depozitează deşeurile în zona CET. „Zilele trecute Garda de Mediu Gorj a aplicat o sancţiune de 200 milioane de lei vechi societăţii Pomadil”. Pentru faptul că cei care aruncă deşeuri la groapa de gunoi ilegală nu sunt prinşi, Gheorghe Sanda spune că cetăţenii ar trebui să fie cei care anunţă comisarii Gărzii de Mediu, pentru că în acest loc se colectează gunoaie de ani buni. 
 



Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: