Încep lucrările la şcoala nouă din Novaci

Aproximativ 350 de elevi din Novaci vor putea învăţa de anul viitor în condiţii mult mai bune. În curtea Şcolii Generale nr. 1 va fi ridicată o nouă construcţie, investiţia urmând a fi realizată cu fonduri de la Banca Mondială. Proiectul se ridică la circa 600 de mii de euro, iar lucrările vor fi demarate în perioada următoare. Şcoala cea nouă va avea cinci săli de clasă moderne, o cancelarie şi grupuri sanitare.

Şcoala gimnazială din Novaci este într-o stare avansată de degradare, dintre cele două corpuri existente la ora actuală, doar unul mai poate fi folosit. După demersuri care au durat circa trei ani, autorităţile locale au reuşit să obţină finanţare de la Banca Mondială pentru o nouă construcţie. În urma licitaţiei, s-a desemnat şi firma care se va ocupa de construcţia şcolii. Potrivit autorităţilor, lucrările vor începe în perioada următoare. Termenul de execuţie este de 12 luni. „Corpul vechi va fi demolat numai după ce va fi gata construcţia cea nouă, pentru că nu putem perturba activitatea şcolară. Conform proiectului, şcoala are cinci săli de clasă, are cancelarie, toalete moderne, tot ce înseamnă şcoală cu toate avizele necesare. Este o investiţie importantă, dat fiind faptul că nu se mai putea interveni la cel de-al doilea corp al şcolii gimnaziale. Este o construcţie veche cu un grad de uzură ridicat”, declarat Dumitru Leuştean, primarul din Novaci. Şcoala gimnazială este unitatea de învăţământ cu care localnicii mândresc, dat fiind faptul că aici este pus în valoare mobilier vechi de un secol. Deşi va fi construit un nou corp de clădire, mobilierul cu elemente de unicitate va fi păstrat.
MÂNDRIE
Profesorii care predau la Şcoala Gimnazială Novaci se mândresc că stau tot la aceleaşi catedre la care stăteau şi dascălii în urmă cu aproape o sută de ani. Catedre, dulapuri şi bănci din lemn masiv, confecţionate în anul 1926, dau un farmec aparte Şcolii Gimnaziale din Novaci. Mobilierul vechi a fost recondiţionat şi pus în valoare chiar de către localnicii care se ocupau cu prelucrarea lemnului.

Vizualizări: 326

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: