Încep negocierile pentru postul de prefect. Favoriții la Gorj!

Este forfotă în instituțiile publice din Gorj, odată cu instalarea noii coaliții de guvernare. Se fac din nou scenarii și calcule, mai ales că partidele de la putere au dat startul negocierilor pentru funcțiile de prefect și subprefect.

În urma înțelegerilor de la sfârșitul anului, PNL va numi 23 de prefecți, USR PLUS – 14, iar UDMR – 5. Prin urmare, PNL și USR PLUS vor avea în toate județele prefect sau subprefect.

În Gorj, se discută deja, ce-i drept, mai mult neoficial, despre schimbarea care se va produce la vârful Prefecturii. Prefectul Cosmin Pistol, numit în vară cu sprijinul Partidului Mișcarea Populară, formațiune care nu a mai intrat însă în Parlament, va fi schimbat din funcție.

Liberalii nu vor să renunțe la postul de prefect și deja se „știe”, pe surse, numele viitorului reprezentat al Guvernului în teritoriu.

Consilierul județean Marcel Iacobescu ar fi susținut de liberali pentru acest post dorit inclusiv de subprefectul Virgil Drăgușin. Liberalii ar urma să mai primească și un post de subprefect, iar cel de-al doilea ar reveni USR PLUS.

Liberalul Drăgușin are mari șanse să-și mențină funcția de subprefect, în pericol fiind doar postul finanțistului Gheorghe Grigorescu, ajuns la conducere tot cu susținerea PMP.

Dinspre tabăra USR, unul dintre numele vehiculate pentru Prefectură este cel al arhitectului Cornel Răducan-Morega, cel care a deschis lista partidului la Senat.

Potrivit unor surse guvernamentale, partidele își vor numi prefecții după un algoritm inedit. PNL va avea prima opțiune și trebuie să decidă în ce județ pune prefectul. Apoi o să aleagă USR, după care PNL și abia apoi UDMR. Urmează din nou PNL, urmat de USR-PLUS și UDMR, iar apoi ciclul se repetă până când vor fi numiți toți prefecții.

Acolo unde prefectul este de la un partid, unul dintre subprefecți va fi de la celălalt partid. În plus, se pregătește și schimbarea statutului prefecților și subprefecților astfel încât aceștia să nu mai fie înalți funcționari publici, ci demnitari publici. Legea actuală interzice înalților funcționari publici să fie membri de partid.

Vizualizări: 6,458

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: