Incident la Evaluarea Națională. Un profesor a fotografiat subiectele!

Incident cercetat de poliție la Școala Gimnazială "Gheorghe Tătărăscu" din Târgu Jiu. Un profesor supraveghetor a fotografiat cu telefonul mobil subiectele de la Evaluarea Națională, la proba de Limba și literatura română, după care le-a postat pe un grup de WhatsApp al școlii.

Potrivit legii, nici profesorii, nici elevii nu au voie cu astfel de dispozitive în sala de examen. Postarea a fost ștearsă imediat, profesorul înlocuit, la școală fiind chemată poliția.

Dana Constantinescu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Gorj, a spus că incidentul este unul grav, dar care nu a avut repercusiuni cu privire la corectitudinea examenului. "Inspectoratul Școlar Județean Gorj a luat act de acest incident neplăcut, dar care nu a periclitat desfășurarea examenului. Un profesor supraveghetor s-a apropiat de banca unui elev, a fotografiat subiectele și le-a postat pe un grup de WhatsApp intern al școlii, din câte am înțeles. Postarea a fost ștearsă peste un minut sau două, profesorul supraveghetor a fost înlocuit. Este un incident grav, care va fi cercetat în comisia de disciplină", a explicat purtătorul de cuvânt.

Bărbatul s-a ales cu dosar penal. Este vorba de Aurel Chelea, un profesor de Educație Fizică. Nu este clar de ce a făcut un astfel de gest. Copiii au primit subiectele la 9.05, fotografia fiind făcută după câteva minute. Subiectele nu ar trebui să apară în spațiul public înainte de finalizarea examenului, pentru a nu exista riscul ca o persoană din afară să dicteze rezolvările prin intermediul unor mijloace de comunicare care pot fi ascunse.

actualizare: "La data de 15 iunie a.c., ora 09:15, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Târgu Jiu au fost sesizati de către un reprezentant al unei unități de învățământ din Municipiul Târgu Jiu, cu privire la faptul că un bărbat de 39 de ani, din comuna Bengești-Ciocadia, profesor în cadrul unității școlare, în timp ce se afla în comisia de supraveghere a examenului de evaluare, desfășurat în incinta școlii, în calitate de profesor asistent, ar fi fotografiat subiectele examenului și le-a postat pe grupul de comunicare (Whatsapp) al unității de învățământ. În cauză s-a întocmit dosar penal, polițiștii continuând cercetările sub aspectul săvârșirii infracţiunii de abuz în serviciu", transmite IPJ Gorj.

Evaluarea Națională 2020 a început luni, 15 iunie, cu examenul la Limba și literatura română, prima probă scrisă a elevilor pentru admiterea la liceu. Examenul a început la ora 9:00.

Subiectele de la română pe care le-au avut de rezolvat în această dimineață candidații la Evaluarea națională 2020 au respectat structura subiectelor de examen din anii trecuți.

La Subiectul I, elevii au avut de răspuns mai multor cerințe pe marginea unui text la prima vedere – “Zborul” de Sorin Titel.

La Subiectul I B, absolvenții de gimnaziu au avut de făcut o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motiveze apartenența la genul epic a textului avut la primul punct.

La Subiectul II B, candidații au avut de redactat o narațiune de 15-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate

Calendarul Evaluării Naționale 2020
- 15 iunie 2020 Limba și literatura română – probă scrisă

- 17 iunie 2020 Matematica – probă scrisă

- 18 iunie 2020 Limba și literatura maternă – probă scrisă

- 22 iunie 2020 (până la ora 14:00) Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

- 22 iunie (ora 16:00-ora 19:00) – 23 iunie (ora 8:00-ora 12:00) Depunerea contestațiilor

- 23-26 iunie 2020 Soluționarea contestațiilor

- 27 iunie 2020 Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Vizualizări: 3,287

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: