Inginer minier, fost securist, mort într-o intersecție din Târgu Jiu

Moarte neaşteptată pentru un inginer minier angajat al Complexului Energetic Oltenia. Mihai Polacek avea 61 de ani şi îşi făcuse dosarul de pensionare anticipată, supărat fiind pe faptul că, la final de carieră, fusese transferat la direcţia de pază. Bărbatul era în maşină, împreună cu soţia, dar i-a venit rău în timp ce aştepta la semaforul de lângă Colegiul „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu. Doar printr-un noroc maşina era oprită în acel moment. Soţia sa a sunat imediat la 112, dar medicii nu au reuşit să îl resusciteze. Ironia sorţii face ca în tinereţe Polacek, care era maior de Securitate, să fie şeful lui Ion Răuţ, director la CE Oltenia, securist în tinereţe. După mai bine de 20 de ani, Răuţ l-a luat din postul de inginer pe fostul său şef şi l-a făcut paznic.

„Bine că nu îi veni rău în intersecție, să facă alt accident”, asta își spuneau ieri dimineață majoritatea trecătorilor care treceau mirați, fie ca pietoni, fie ca șoferi, prin intersecția de la „Tudor”, oamenii aflând cu stupoare că unui șofer i-a stat inima în loc în timp ce aștepta culoarea verde la semafor. Incidentul s-a produs de dimineață, la câteva minute după ora 7.00 și la câțiva metri de trecerea de pietoni pe care, la acea oră, o traversează sutele de elevi ce merg la școlile din zonă.

Mihai Polacek, de 61 de ani, era în mașina personală împreună cu soția sa. Omul mergea spre Casa de Pensii pentru a-și depune dosarul de pensionare anticipată, fiind angajat al Complexului Energetic Oltenia. Nu a mai apucat însă să se bucure de prima zi de pensie pentru că, înainte de a ajunge la semafor, i-a spus soției doar că se simte rău, după care a lăsat capul pe piept și nu a mai schițat nici un gest. „Era oprit la semafor și i s-a făcut rău la volan. A oprit mașina și atât a apucat să spună, că îi este rău”, a spus un bărbat care discutase cu soția lui Polacek, femeia nedorind să facă declarații jurnaliștilor.

Resuscitare în zadar

Nevenindu-i să creadă că se întâmplă așa ceva, femeia a sunat imediat la 112, iar la fața locului a sosit un echipaj al Ambulanței, după care un al doilea a venit aici pentru a acorda primul ajutor. Cadrele medicale au trecut dincolo de protocolul care prevede obligativitatea efectuării a 40 de minute de resuscitare în astfel de situații. Mai bine de o oră și jumătate au încercat medicii să îl readucă la viață pe șoferul care și-a găsit sfârșitul stând la semafor, eforturile lor fiind zadarnice. „Pacientul a fost găsit în stop respirator, în centrul orașului Târgu Jiu. În ciuda manevrelor de resuscitare efectuate intensiv de echipajele Serviciului Județean de Ambulanță, cordul pacientului nu a putut fi resuscitat”, a spus medicul Horațiu Șchiau.

Polițiștii, alții decât cei aduși în fiecare dimineață în număr mare să descâlcească bulibășeala de trafic din faimoasa intersecție, au venit și ei la fața locului pentru a vedea ce s-a întâmplat, în cauză fiind deschis un dosar penal pentru moarte suspectă, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Cătălin Bușe. Anchetatorii așteaptă acum raportul necropsiei, trupul neînsuflețit fiind dus la Serviciul de Medicină Legală.

Fost securist, angajat CEO

Bărbatul decedat lucra ca inginer la Complexul Energetic Oltenia, dar în ultima vreme avea probleme de sănătate și dorea să se pensioneze anticipat, caz în care ar fi beneficiat și de câteva salarii compensatorii oferite de unitate în astfel de situații. Înainte de 1989, dar și un an și jumătate după, Mihai Polacek a fost ofițer al Securității, fiindu-i șef, ca maior, căpitanului Ion Răuț. Culmea este că Răuț a plecat din Securitate în primăvara lui 1991, iar Polacek s-a retras în civilie, câteva luni mai târziu, pregătirea sa de bază fiind cea de inginer minier, ceea ce i-a permis să se angajeze în minerit.

Acum, el se ocupa de servicii de pază în zona Peșteana, fiind subordonat al lui Răuț, care, în calitate de șef al Serviciului de Pază și Protecție din CE Oltenia, spune că nu apucase să discute față în față cu acesta despre problemele pe care le avea. „L-am cunoscut, normal, pe Mihai Polacek, în perioada în care am fost colegi și îmi pare tare rău să aflu acum că s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Nu ne-am văzut de vreo 20 de ani și nu mai știam unul de altul, dar acum câteva luni mi-a dat un telefon ca să mă întrebe care sunt condițiile în care ar fi putut să se pensioneze anticipat, eu fiind la resurse umane atunci. Avea probleme de sănătate și dorea să se retragă la pensie, iar acum, din ce am reușit să aflu, chiar își ducea dosarul la Casa de Pensii. Încă odată spun, îmi pare sincer rău pentru ceea ce s-a întâmplat”, ne-a precizat seful Pazei din CEO, Ion Răuț.

Vizualizări: 196

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: