Instituţiile de mediu, controale la Rânca. Nu au autorizație de funcționare! 

Administratorii sistemului de canalizare de la Rânca nu au solicitat până acum Agenției de Protecție a Mediului (APM) Gorj emiterea unei autorizații de mediu pentru punerea în funcțiune a stațiilor de epurare. Asta deşi mulţi cabanierii sunt racordaţi la apă, dar nu plătesc. Reprezentanții APM Gorj au efectuat luni, 14 noiembrie, o verificare la Rânca pentru a vedea modul de funcționare a acestora și au concluzionat că, de fapt, acestea nu sunt puse în funcțiune. Astfel, apele uzate de la cabane și locuințele din zonă branșate la sistemul de canalizează sunt deversate fără a fi epurate.

Rețeaua de canalizare de la Rânca a fost realizată printr-un proiect pe fonduri europene accesat de asociația Vârful Păpuşa SA, la care aveau participații Consiliul Județean Gorj şi primăriile Baia de Fier și Novaci. Aceasta a falimentat iar acum autoritățile din Novaci vor să predea sistemul de apă și canalizare de la Rânca asociației ADIA Gorj, astfel încât operatorul regional de apă și canal, societatea Aparegio, să se ocupe de gestionarea acestor sisteme. Investiția în sistemul de canalizare, care include și cele patru stații de epurare, a fost realizată dar acestea nu funcționează. Cel puțin asta au constat reprezentanții APM Gorj care au efectuat la începutul acestei săptămâni o verificare la solicitarea comisarilor de mediu gorjeni, pentru prelevarea unor probe. "Am făcut o verificare împreună cu autoritățile publice locale din Novaci și am constatat că stațiile de epurare nu funcționau la data verificării. Am recoltat probe de apă, care constituie apa uzată care de fapt intră în stația de epurare, fără a fi epurată corespunzător, și urmează să facem o informare în acest sens privind aspectele constatate. Autoritățile din Novaci nu au solicitat până acum autorizație de mediu pentru punerea în funcțiune nici pentru sistemul de alimentare cu apă nici pentru sistemul de canalizare", a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Amenzi

Acesta a mai spus că nici nu era nevoie de solicitarea a două autorizații, ci a uneia singură, pentru sistemul complex alimentare cu apă, colectare și epurare.

Stațiile de epurare nu erau funcţionale nici în vară, când comisarii de mediu au efectuat un control și au stabilit că apa menajeră uzată nu era purificată în stațiile de epurare. De altfel, în unele cazuri aceste ape preluate de la cei branșați la sistem, care și așa sunt puțini, ajung în niște cămine, iar de acolo pleacă pe lângă stațiile de epurare, pe pământ. Comisarii de mediu au aplicat atunci o amendă de 50.000 lei primăriei Novaci pe aceste considerente. Primăria a contestat în instanță amenda Gărzii de Mediu, spune comisarul șef Gheorghe Sanda, iar magistrații nu s-au pronunțat până acum în ceea ce privește această speță. Primul termen de judecată este în data de 28 noiembrie. Investiția în sistemul de canalizare din Rânca a fost finanțată prin vechiul programul Phare 2006, proiect în care a fost inclusă și investiția privind realizarea telescaunului.         

Vizualizări: 1,432

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: